新會員登記
搜索
樓主: bencasiya

~~公道自在人心~~

bencasiya 發表於 5-11-2015 12:54
我想你也錯了,我無著什麼燈啦~
我去了好多間佛牌鋪,都無請到一個~
我只是覺我比人屈,加插一些奇怪的想 ...

去咁多佛牌鋪唔代表你岩,到牌鋪冇請到牌只代表你好彩,講咩都好啦,唔著燈post編”公道自在人心“為乜?你本身冇奇怪想法人地點插都插唔入,何必在意呢?
danielchung 發表於 5-11-2015 12:57
阿新手,你唔明我講咩呀?咁唔怪得你要出個咁既POST啦,好我就你講白D

原來如此,我沒說是奉旨要答。
只是以為壇主是向佛之人,會好人回答新手。
但估不到會出要單打的情況。
你也說得對的,世上那有人有無條件的教別人?
正如教書先生也要收錢一樣。
明白了。
無知,我看我是的,真的無太多知識。
不過你所說的傲慢,那便要看   了。
bencasiya 發表於 5-11-2015 12:49
原來問幾個問題,就是很多。真的受教了。那以後不要問就好了~

其實呢,你未去過佛舖請牌,新手一開始黎呢度請已經唔錯
因為新手請牌好小會上網做哂所有資料
好多人係牌舖買左貴牌之後,先開始黎呢度請牌

你睇你一開始個心已經去左牌舖果度,牌舖d人係睇錢多過真心幫你
正牌多數個個人都肯跟,如果你心存善念,個牌助力愈大

多數講塊牌要夾咁多野既都係呃你錢,乘機收你貴d
你上個post好多c hing同你講得好清楚,但你仲要偏向虎山行,仲問返同樣問題真係佛都有火,唔係個個咁好耐性答你

壇主我同佢交收過都交談過,雖然佢個人係“哈努曼“左d,但佢真係會教你好多野
所以希望你可以改變,加油
可能一舊舊左d,sor
forvarin 發表於 5-11-2015 13:11
其實呢,你未去過佛舖請牌,新手一開始黎呢度請已經唔錯
因為新手請牌好小會上網做哂所有資料
好多人係牌 ...

我是絕對同意你的說法,畢竟我不是一個20多歲的小孩。
有些事情我不明白當然是想了解清楚明白,所以我才沒有聽朋友說那間店,那個牌好就直接買。
在網上做個功課,找些有學識的問一下。以免出錯。
可惜,真的估不到會有上述情況。
這件事我看得好淡,原因是我以平常心出發。
作為新人最好多啲爬文章了解清楚! 坊間好多糖衣陷阱當你了解咗Unite的大方向後,你就會覺得呢度係一片樂土
luiho 發表於 5-11-2015 13:01
去咁多佛牌鋪唔代表你岩,到牌鋪冇請到牌只代表你好彩,講咩都好啦,唔著燈post編”公道自在人心“為乜? ...

我想你也想錯了,我去佛牌鋪是想多了解,沒有買是因為還在學習中。
但是比人屈,如終是會在意的。
我還未做到心理無一物,何處惹塵埃。

分享個故仔岩岩唸既,唔係咩佛教典故,係講一個孝順的人

豬頭有人係街,同人嘈,俾人x老母,返到屋企佢見到個阿媽好地地係度,佢即刻問媽...

豬頭:媽你有冇事呀?
媽:冇呀,咩事呀?咁緊張既
豬頭:媽,岩岩係條街度同人嘈,佢仲x我老母添
媽:下,咁又點下?
豬頭:無,我關心你有冇俾人x到姐.條友講到似層層
媽:冇呀,起碼今日冇
(因為豬頭係個非常執著的人,跟住以下行動,可能要家長指引)
豬頭:咁啦,媽!不如你俾我睇下你下面究竟真係有冇俾條友x到啦,等我個心定d
媽:#$$%%^%&^&
以上故仔純屬虛構,如有雷同,實屬執著
完!

評分

查看全部評分

Daniel0220 發表於 5-11-2015 13:20
作為新人最好多啲爬文章了解清楚! 坊間好多糖衣陷阱當你了解咗Unite的大方向後,你就會覺得呢度係 ...

唉~我也知道,那是因為這樣才到處問人一下。
始終這些知識知道的人不多,才想去問一下這裡的壇主。
我本意虛心去學習,誰知道會得到這樣的回覆。
笑下就算,冇講邊個,請勿著燈,繼續跳舞
bencasiya 發表於 5-11-2015 13:08
原來如此,我沒說是奉旨要答。
只是以為壇主是向佛之人,會好人回答新手。
但估不到會出要單打的情況。

你仲話自己唔係傲慢?你知唔知自己錯咩?

宜家唔係全世界圍住你轉

開POST問野,版主,其他師兄師姐都答左你,你仲未知個答案?

學佛,佛心,一定答你,但你知唔知自己問乜,你會唔會問佛點成魔?

無知,唔係無知識,係連基本理解能力都無,壇主咁答你,你仲未知答案?

第二次講,說穿了,人地講野唔岩你聽,你就嘈嘈閉