新會員登記
搜索
查看: 1458|回復: 2

{轉} 舊樓撞鬼

我爸爸三年前仲係大廈看更,在大角咀工作。自從那件鬼怪事發生左之後,我爸爸以後都唔敢再做看更。 有一晚,大約晚上九點,一個住響八樓的太太外出回來時,在大堂一邊等,一邊同我爸爸傾偈。佢話:「最近每晚十點開始,對面屋的人就開始打麻雀,一直至到凌晨四、五點先停,拍門又冇人應,我今日記得先同你講。」爸爸答佢:「係唔係驚人投訴,唔敢開門呀?等我今晚上去睇睇。」 十點半左右,爸爸就遵守佢的承諾,上到八樓的生事單位巡一巡。該單位果然發出擾人清夢的麻雀聲,爸爸自然好盡責咁去敲門。
 當佢敲完一下後,麻雀聲立刻靜下來。跟住佢又自然咁敲第二下,見冇反應後,就離開。為左要警告呢家人,爸爸響第二晚再上到該單位。單位仍然發出麻雀聲,同時佢亦發現只有麻雀聲而冇人聲。
 爸爸正想舉手敲門之際,從鐵閘後半開半掩的門隙見到只有麻雀在麻雀檯自轉,而四邊只有四張空凳,但就冇人坐。佢當時被嚇到大叫起來,度大門跟住就好似被大力關上,啪的一聲,連麻雀聲都停下來。爸爸坐響地下,直到那位投訴的太太回來時,先至發現佢兩眼好似發青光咁呆坐在門口。
 為免令住客擔心,爸爸冇同那位太太講出佢所見到的。只係話佢已經警告左家人,同埋巡樓時覺得有D累先坐低休息一下,不過爸爸亦好心提議那位太太搵個師傅返來睇睇,原因係D樓有返咁上下年紀,少不免有D唔乾淨的存在。 第二日爸爸立即以身體不適理由辭職。佢做了看更十幾年,要轉工的話都唔知可以做D乜,而且佢都接近六十歲,所以我D哥哥姐姐亦勸佢退休,休息一下再作打算
原來對面用左自動洗牌麻雀檯
唔好再做喇,真今次就冇事啫,點知佢哋下次會要求咩架.