新會員登記
搜索
樓主: mingwong814

想學泰文

mingwong814 發表於 29-10-2015 01:37
多數人上4堂就走?

學泰文同學詠春一樣,你去學頭半年一定唔知道學咗D乜?又用唔到!一堂都唔走,加上努力聽.寫.睇.講!半年后你就知道乜野事。本人有幸成為韓良平徒弟,認真學習一年,上晒工聯會所有課後。呀贊問我係咪有心學?我話一定啦!佢話佢教到我嘅係咁多,你要深入D可以介紹D好地方你學泰文,之后佢就轉介咗我去旺角D泰國鴨仔吧唱卡OK!係果度泰吧我認識哂工聯會過去泰文廿幾年的師兄弟全部!之後就食自己學,跟韓老師一年多,只是學會老師半成功力!現正去到泰國已經(舞龍都得)韓良平師父2010年尾,肝癌末期,本人有幸送行,現正在寶福山!
wahtung 發表於 29-10-2015 02:39
學泰文同學詠春一樣,你去學頭半年一定唔知道學咗D乜?又用唔到!一堂都唔走,加上努力聽.寫.睇.講! ...

傷感!

仲有佢個仔吖嗎!只是希望沒有人可以全心全意教下去!香港再幾年可能冇人教,再十年香港可以可能沒有人會D正確泰文先可惜!
wahtung 發表於 29-10-2015 03:04
仲有佢個仔吖嗎!只是希望沒有人可以全心全意教下去!香港再幾年可能冇人教,再十年香港可以可能沒有人會 ...

你出馬囉

我只係自己理自己,乜尻都七証書都無撚晒!
wahtung 發表於 29-10-2015 03:11
我只係自己理自己,乜尻都七証書都無撚晒!

有料!教一堂就知啦!
去考番一個政府翻譯牌好吃香,約$300時薪
gmg168888 發表於 29-10-2015 03:26
有料!教一堂就知啦!

我都想請教你D柬蒲嘢啦!
wahtung 發表於 29-10-2015 03:38
我都想請教你D柬蒲嘢啦!

請教.....就吾好敢講!.....有乜想問