新會員登記
搜索
查看: 1764|回復: 10

[討論] 想係屋企真真正正整個佛壇

有無師兄師姐有意見比到??
因為屋企早排裝修完個廁所同廚房
諗住裝修埋個廳 我緊係打算係呢個時候叫埋佢地整多個壇比我5人單位 應該5xx呎,個廳有神主台(觀音地主門神)對住正門

因為以家果個純粹放係電腦枱上面對住父母間房,有裝香,佢地就吾係好中意對住佢地間房,
所以我都有意思整個壇出黎安放小小供奉型同牌,有無師兄比到意見?
同埋出面通常一個佛壇既size幾大?想度度位仲有個問題。。我呀媽成日話佢拜觀音有生果供,初一十五都會拜神,成日話驚得罪得d佛我剩係可以同佢講佛祖無甘小氣,有無意見比到我

吾該哂甘多位
吾係好明, 供奉 佛陀怎麼會得罪 觀世音菩薩

佢既意思話佢初一十五都會燒香 上新生果 燒野
但我就咩都無 佢又吾會拜埋 驚得罪
芭蕉仔 發表於 17-10-2015 18:29
佢既意思話佢初一十五都會燒香 上新生果 燒野
但我就咩都無 佢又吾會拜埋 驚得罪
...

師兄嘅意思係你媽媽拜觀音, 你就供奉泰國佛像, 而你並不會拜觀音, 你媽媽則不會拜泰國佛, 所以驚各自兩方面得罪了 佛陀和 觀世音菩薩, 請問係咪咁樣呀
小小牛 發表於 17-10-2015 18:49
師兄嘅意思係你媽媽拜觀音, 你就供奉泰國佛像, 而你並不會拜觀音, 你媽媽則不會拜泰國佛, 所以驚各自兩方 ...

係呀 因為其實我果個位地方小無位供姐 有位我都會供
芭蕉仔 發表於 17-10-2015 19:02
係呀 因為其實我果個位地方小無位供姐 有位我都會供

天神都無咁小氣 la, 何況是 佛陀和八地大菩薩呢, 跟你媽媽解釋下就好
小小牛 發表於 17-10-2015 19:11
天神都無咁小氣 la, 何況是 佛陀和八地大菩薩呢, 跟你媽媽解釋下就好
...

haha我會架拉
吾該哂牛師兄
有無佛壇既意見可以比到我

登錄/註冊後可看大圖

芭蕉仔 發表於 17-10-2015 19:13
haha我會架拉
吾該哂牛師兄
有無佛壇既意見可以比到我

芭蕉兄,我都無乜資格俾到人有關佛壇的意見,我自己都 set 吾到
九龍城的泰國食品/用品店有賣一D木架, 你可以去睇吓.
其實要睇吓你的(小小供奉型同牌)要幾多位, 仲有要留位放水杯/花/生果等...
你媽媽拜觀音有買生果供, 初一十五也可以叫你媽媽買多一份生果供你的(小小供奉型同牌).
你自己都可以買D生果給觀音, 但記得供完要食...保平安.
其實我最近都打算整神壇供奉,還在考慮供奉那個?