新會員登記
搜索
樓主: kikiki

藥師琉璃光如來本願功德經電腦手抄版

手抄經,可靜心

但要小心處理經文,千萬不能掉,更不能燒
小小牛 發表於 5-10-2015 09:29
古時印刷不發逹, 故抄寫佛經以作流通的功德比較大, 而現代印刷很方便了, 我自己個人認為花時間抄經不如花時 ...

謝謝牛兄~ 其實呢抄經並唔係搬字過紙架, 我自己喺抄既時候會跟住唸, 咁樣比較入腦D~ 抄吓抄吓真係開曉架~ 喺開始抄經之後整個人既心境係平靜咗, 而且運勢都比以前好~ 所以我都希望會有更多人抄經~ 我會繼續努力學習的~

評分

查看全部評分

danielchung 發表於 5-10-2015 09:42
手抄經,可靜心

但要小心處理經文,千萬不能掉,更不能燒

知道師兄~ 不過我想問~好多人都話抄完既經可以廻向後燒, 可唔可以解釋吓點解不能燒既?!
kikiki 發表於 5-10-2015 11:11
知道師兄~ 不過我想問~好多人都話抄完既經可以廻向後燒, 可唔可以解釋吓點解不能燒既?!  ...

唔燒得架,千萬唔好燒

好似牛兄上面咁講古時手抄經係為左令經多廣泛流通,但宜家印刷術發達,故抄經既意義已經同以前唔同了

經係佛所講既真理,故不能隨意破壞,古時經書爛左,佢地會收係寺經一段時間就由高僧處理,所以如果屋企有大悲水杯,唔小心整爛都唔可以直接當廢物處理,應先收藏,待一段日子或埋或放入海

評分

查看全部評分

靜心靜心 ....  
kikiki 發表於 5-10-2015 11:08
謝謝牛兄~ 其實呢抄經並唔係搬字過紙架, 我自己喺抄既時候會跟住唸, 咁樣比較入腦D~ 抄吓抄吓真係開曉架~ ...

恭喜 Kiki師姐找到適合自己的讀經方法
kikiki 發表於 5-10-2015 11:11
知道師兄~ 不過我想問~好多人都話抄完既經可以廻向後燒, 可唔可以解釋吓點解不能燒既?!  ...

「佛」, 「菩薩」, 「阿羅漢」......等這些字是有一種宇宙神秘的能量, 而一部完整的佛經, 有護法神發願守護的, 故小心d 處理會比較好

評分

查看全部評分

我又要~~~~
小小牛 發表於 5-10-2015 14:01
恭喜 Kiki師姐找到適合自己的讀經方法

小小牛 發表於 5-10-2015 14:07
「佛」, 「菩薩」, 「阿羅漢」......等這些字是有一種宇宙神秘的能量, 而一部完整的佛經, 有護法神發願守 ...

受教受教, 謝謝牛兄