新會員登記
搜索
樓主: chantel

最近真係好黑

要調節自己心態,無黑邊有旺呢?過度期而已,唔好連自己個心都灰埋

多作善事,對人對事都用善心處理,多微笑

評分

查看全部評分

luiho 發表於 3-10-2015 16:37
因果唔會計錯數,
要受既野一定要受,
多D唸下心經,幫到你個心靜D,放下

Good suggestion
danielchung 發表於 3-10-2015 17:15
要調節自己心態,無黑邊有旺呢?過度期而已,唔好連自己個心都灰埋

多作善事,對人對事都用善心處理,多微 ...

Good suggestion
chantel 發表於 3-10-2015 16:48
謝謝師兄
其實一直都有做善事捐下錢
一直都好好無咩大起大落

正路嘅解決方法/轉運方法, Unite 好多大大師兄師姐都講咗, 師姐你都應該早就明白 但當黑運, 倒霉事接二連三降臨自己身上時, 真係會好痛苦, 好辛苦, 好難頂

人到此時, 道理就算再明白, 都會希望有高人指點下迷津 世上真的有高人(例如 袁了凡先生遇到的那位高僧), 可惜神棍仲多 所以還是揾佛教的高僧比較穩妥, 當中又以有宿命通的大德會比較可以幫到你, 聽過香港法身寺龍婆的一些事蹟, 希望 師姐和這位龍婆有緣

評分

查看全部評分

我有兩個見議:
第一,越係黑仔,越多做善事,先種當下善因。誠心回向怨親債主,多誦經,令心情平和。無野解決唔到嘅。
第二,見議,係見議,請尊澤渡金。可升運轉運。曾幾何時我都黑仔過,都係澤渡金陪我渡過難關。
佛牌係有佢嘅助力,但要成事,講到尾,都係要靠自己。
心態至為重要。
希望師姐平安渡過難關,過渡期嚟㗎姐,總會過嘅!
笑多d,開心d,好快就無事㗎喇!

評分

查看全部評分

小小牛 發表於 3-10-2015 17:59
正路嘅解決方法/轉運方法, Unite 好多大大師兄師姐都講咗, 師姐你都應該早就明白 但當黑運, 倒 ...

揾到袁了凡先生遇到的那位高僧都無用,知道又如何? 果位高僧亦幫唔到袁生!

最後,袁生都係靠自己 - 行善積德 改命。

揾佛教高僧當然好,但好多時得道高僧即使知道亦唔會道破。所以,不如去供僧比較好,高僧講唔講就隨緣,唔能夠强求!

評分

查看全部評分

chantel 發表於 3-10-2015 16:48
謝謝師兄
其實一直都有做善事捐下錢
一直都好好無咩大起大落

壞事接二連三一定事出有因,早d上去見寺院見師傅,順便供僧吧! 至於師傅講唔講,遇唔遇到就講緣份了!

我果時師傅咩都無講,但就幫我做咗法事!
雖然幫唔到咩野,但想送一首歌比你!!

Marron 發表於 3-10-2015 19:07
我有兩個見議:
第一,越係黑仔,越多做善事,先種當下善因。誠心回向怨親債主,多誦經,令心情平和。無野 ...

感謝分享
人布三衰六旺

信佛的相信是因果  多行善積德吧

身體方面可以唸藥師經 , 多放生 , 多供藥物給有需要人士或僧人

多唸經持戒打坐幫到你~