新會員登記
搜索
查看: 7963|回復: 33

[崇笛] 今次同大家分享我的手工編織頸繩 和 佛牌聖物

今次同大家分享我的手工編織頸繩 和 佛牌聖物
IMG_1889 1.jpg

一條普通的繩加一個紐扣結, 簡單美, 我很喜歡.
IMG_1897 1.jpg
這頸繩出自一位60多歲的香港老人家, 他特別喜愛編織繩, 如果大家喜歡我日後會分享他的手工.

佛牌聖物有...崇笛
IMG_1893 1.jpg
崇笛...是我新加坡的表哥送, 送我前我完全不知情, 五年前他請了兩塊崇笛, 他自己也沒注意兩塊是否一樣,
然後就他女友一塊, 我一塊, 我就一直戴 然後自己拿去泰國重新包金殼, 戴了都好幾年了, 有一天表哥同我说,
你這塊本來是給了他女友, 是他從女友手上拿回來給我, 他女友很喜歡 一直不高興, 到了有一日我們見面,
我才知道這件事和兩塊佛牌原來是不同, 我現在戴那塊看起來年份比較老.

佩戴報告就係…平平安安...但有一件事可以同大家分享, 就是...失而復得...
希望多些人回帖, 今我有動力寫...失而復得...的故事分享給大家.
這故事已經幾年前了, 到時候會有...崇笛...的正背面相片一起分享.

...謝謝支持...謝謝回帖...

評分

查看全部評分

師兄, 請問有無塊牌的資料呀
很多時遇到佛牌也是緣份,我第一個佛牌是四面神,已當了契爺一樣,幫助了很多,有一次去廁所掛了門上,遺留了幾小時,個心很不開心,返回原處亦在,那一刻開心感覺就像從遇親人一樣。

我都好鐘意呢D繩,不過大汗唔敢帶,多謝分享
等師兄分享失而行復得既故事
緣份到...牌揾你
小小牛 發表於 1-10-2015 14:10
師兄, 請問有無塊牌的資料呀

我都唔知, 他說過在(Wat Rakang)請, 但唔知佢有冇記錯.
kalvin 發表於 1-10-2015 14:41
很多時遇到佛牌也是緣份,我第一個佛牌是四面神,已當了契爺一樣,幫助了很多,有一次去廁所掛了門上,遺留 ...

...緣份...
Keung315 發表於 1-10-2015 15:41
我都好鐘意呢D繩,不過大汗唔敢帶,多謝分享

唔緊要, 可以洗.
...多謝支持...
kikiki 發表於 1-10-2015 16:46
等師兄分享失而行復得既故事

希望多D人回復啦, 如果唔係故事好難寫落去...哈哈
...多謝你的支持...