新會員登記
搜索
樓主: PrimaLaw@FB

[分享] 關於邪術偷運

小小牛 發表於 29-9-2015 13:28
如果運係業報的話, 就無乜可能可以偷到, 因為如果有人可以轉別人的業報到自己身上的話, 那麼應該亦可以轉 ...

咁咪可以叫人偷走晒D惡業?

之後上天享福
danielchung 發表於 29-9-2015 13:51
咁咪可以叫人偷走晒D惡業?

之後上天享福

按佛理就應該無乜可能, 不過是否有轉折, 等我去八卦下先
PrimaLaw@FB 發表於 29-9-2015 00:25
就算真係通靈嘅神婆,咁佢通嘅係咩靈?

咪即係鬼囉!

古曼都係鬼..
DICKSOK 發表於 29-9-2015 14:23
古曼都係鬼..

你同我一樣都係人㖭,咁只要係人都係一樣?

古曼係受戒協助供奉者生活順利而換取功德投胎的靈童,僧人會教他們正確的修法方式 ,古曼童會跟會跟僧人學習一定時間 ,僧人會為他們頌經 把功德回迥比佢地 ,幫他們清除往日的業障及冤念,等 有能力修成正果 修得"小神通" 才可出廟的!

咁同街邊d遊魂野鬼、冤魂係唔一樣㗎!

評分

查看全部評分

今日吾驅歸故土,大家也是衆生.
係咪咁誇張呀......
ahyip1314 發表於 30-9-2015 12:43
係咪咁誇張呀......

咁你自己親身試下咪知囉!
PrimaLaw@FB 發表於 29-9-2015 16:31
你同我一樣都係人㖭,咁只要係人都係一樣?

古曼係受戒協助供奉者生活順利而換取功德投胎的靈童,僧人會 ...

呢一點我都知 但神婆通既靈一定係惡? 真心問
同埋其實所謂既神婆佢地係用咩方法通靈,有人話係請先人上身,又好似有其他咁,姐係點?
DICKSOK 發表於 1-10-2015 22:53
同埋其實所謂既神婆佢地係用咩方法通靈,有人話係請先人上 ...

聽聞神婆自身修一個守護神的法門,所以佢可以随意請先人上身,佢哋身體就是兩界一條橋樑,而冥界眾生想傳達重要信息,要有必需條件,才能報夢比親人.
DICKSOK 發表於 1-10-2015 22:53
同埋其實所謂既神婆佢地係用咩方法通靈,有人話係請先人上 ...

首先,神婆通嘅靈唔一定惡,但係負能量居多。第一,會有好多靈體,有心願未了,或者所種原因,會圍繞神婆身邊,希望透過佢達到目的,咁即係執念重嘅靈體。而呢d執念重嘅靈體,又唔係以修行為目的,通常負能量重,對人身體、運程有唔好影響。

第二,古曼係受戒修行嘅靈體,加上僧人會為他們頌經 把功德迥向比佢地 ,幫他們清除往日的業障及冤念;但神婆唔會做呢d嘢(佢自己本身亦唔係修行人),佢嘅工作純粹只係溝通,咁點可以相提並論。

另外,正常係應該請先人上身,但世事未必咁理想,有時候請唔到先人,反而嚟咗其他嘢,例如其他靈體另有所求,又或者先人已經投胎、落地獄、請唔到等種種原因。

有時候,神婆會請其他靈體上嚟,問有關先人嘅嘢囉,等如揾你唔到,就揾你d朋友、或者隔離三姑六婆囉!