新會員登記
搜索
樓主: gmg168888

[佛壇] 龍婆謙佛祖 十 小小佛壇

小小牛 發表於 27-9-2015 12:14
gmg兄你係咪有兩個壇  尊佛像手工吾算好,亦很斑駁了,不過就意義大過外表,good
...

gmg兄你係咪有兩個壇.....哈哈哈哈....點解禁問?......系吾只兩個壇....呢個系其中一個!為老婆主理,岩岩整好,為2.5米闊..2米高!
gmg168888 發表於 27-9-2015 19:50
gmg兄你係咪有兩個壇.....哈哈哈哈....點解禁問?......系吾只兩個壇{:1_218 ...

好多魯士個嗰壇就係你d 私己來o架
小小牛 發表於 27-9-2015 21:50
好多魯士個嗰壇就係你d 私己來o架

屈班拍師父 [孔敬個位] 自家佛壇!
gmg168888 發表於 27-9-2015 16:26
哈哈哈哈牛兄!幾日吾見你啦!尊佛像歷史悠久[過100年]喇!而..龍婆謙..聖物 ...

點都係難得之物 你太太這個壇係咪有其其他好似係財神呀
小小牛 發表於 27-9-2015 21:55
點都係難得之物  你太太這個壇係咪有其其他好似係財神呀

財神?冇呀!.....左.佛祖.....中...佛祖....右...觀音   下  地主
gmg168888 發表於 27-9-2015 21:55
屈班拍師父 [孔敬個位] 自家佛壇!

d 魯士像全部都係原廟請
gmg168888 發表於 27-9-2015 22:00
財神?冇呀!.....左.佛祖.....中...佛祖....右...觀音   下  地主 ...

啊,sorry 原來係地主
小小牛 發表於 27-9-2015 22:11
啊,sorry 原來係地主

哈哈哈哈哈  柬埔寨  式  地主!   財神...點會放地下呀!

評分

查看全部評分

小小牛 發表於 27-9-2015 22:10
d 魯士像全部都係原廟請

d 魯士像全部都係原廟請?...不一定!....頭先講過!有龍婆對聖物睇得好淡.....或者....其他廟都吾出奇!...其中...有2.3個肯定系龍婆本開光![我冇全部問哂]......仲有D...[吾留通,冇圖冊系既聖物].....我系一個年老既龍婆自家壇見過......一尊龍婆爹既牛頭魯士.....但系圖冊系...冇架!..龍婆口述....系呢位年老既龍婆自已當年去求龍婆爹做架[可能得一個].......禁又信好定吾信好呢?