新會員登記
搜索
樓主: gmg168888

[分享] 體驗 屈班柏 之 叫龍婆,就ok喇

小小牛 發表於 17-9-2015 00:31
所以如果是泰國出家有德望的 師父,我都加番龍婆這稱謂,四爺稱謂有時叫做隨俗,有時叫象神做象象想親暱d, ...

牛兄!如果是泰國出家有德望的 師父,我都加番龍婆 禁冇德望呢?四爺稱謂有時叫做隨俗!隨俗?    和平傾計
頭像被屏蔽
謝謝分享
gmg168888 發表於 17-9-2015 00:21
無惡意冇所謂啦…明白明白…師兄有無多啲佛壇嘅相??邊度佛寺? ...

係呀如果無惡意亦無不尊重之心,我覺得真係無所謂,師兄有無多D屈班柏 佛壇相?分享下
頭像被屏蔽
多謝師兄分享
好多時我睇稱師傅為·側頭添·肥添·坤叔·等·都係方便翻去辨識·因泰國同名的師傅實在太多太多了
gmg168888 發表於 17-9-2015 00:43
牛兄!如果是泰國出家有德望的 師父,我都加番龍婆 禁冇德望呢?四爺稱謂有時叫做隨俗 ...

無德望嘅出家人我應該都吾會請到佢嘅牌, 應該無乜機會會叫到 講笑, 其實按番泰國佛教界嘅傳統稱呼就好了 例如叫關公做關二哥, 這是俗世人的稱呼, 跟住這樣叫的咪叫隨俗囉
小小牛 發表於 17-9-2015 13:52
無德望嘅出家人我應該都吾會請到佢嘅牌, 應該無乜機會會叫到  講笑, 其實按番泰國佛教界嘅傳統 ...

哈哈哈哈哈你隻死牛!成日掛住D用家報告!講笑,
gmg168888 發表於 17-9-2015 19:33
哈哈哈哈哈你隻死牛!成日掛住D用家報告!講笑,

無計 la gmg兄, 我戴佛牌無你地咁有高尚嘅宗教情操, 我好講實際o架咋, 睇到d 真心吾痴線吾神神化化嘅用家報告就最開心的了
小小牛 發表於 18-9-2015 14:18
無計 la gmg兄, 我戴佛牌無你地咁有高尚嘅宗教情操, 我好講實際o架咋, 睇到d 真心吾痴線吾神神化化嘅用家 ...

哈哈哈哈哈!吹你吾脹