新會員登記
搜索
樓主: gmg168888

[分享] 體驗 屈班柏 之 還俗 孔敬 差也pool 編

睇到最後一集,真的好睇過电視劇集!多謝師兄提供南傳佛教的資料!但小弟有個問題想請教,就係边種層次嘅和尚過午不食的呢?
cpo 發表於 12-9-2015 03:02
睇到最後一集,真的好睇過电視劇集!多謝師兄提供南傳佛教的資料!但小弟有個問題想請教,就係边種層次嘅和尚過 ...

多謝支持!問題想請教,就係边種層次嘅和尚過午不食的呢?.....我短期出家就要過午不食!除左生病以外,但要閉門進食!
即係話所有和尚都不能午後進食、?因為有時見到下午都會食雪糕l!以為分次弟潻!謝師兄解答!
cpo 發表於 12-9-2015 03:34
即係話所有和尚都不能午後進食、?因為有時見到下午都會食雪糕l!以為分次弟潻!謝師兄解答! ...

食雪糕.....可能糸....冰沙....或者糸D....好濃既果汁..掛
...
可能睇錯飲氣水以為食雪榚呱!應該我誤會左!不過日後師兄还可分享內心点滴以及佛教如何改变一個人那就好!因為佛教影響小弟亦非淺,可謂言語難容!佩服師兄
cpo 發表於 12-9-2015 03:56
可能睇錯飲氣水以為食雪榚呱!應該我誤會左!不過日後師兄还可分享內心点滴以及佛教如何改变一個人那就好!因 ...

客氣!客氣!分享內心点滴....無問題....而...佛教如何改变一個人!...嘩...任務太重喇....
師兄 試問有多少香港人會不為私利出家呢!上求佛法,下化眾生你絕对稱職!我地D初階你卓卓有駼喇!   其,實小弟都想出下、家架不過全程要着拖鞋,我真的不習慴而 棄4

師兄客氣!客氣!...小弟出家..為父求福..乃私心!....而...佛法...小弟..1D都吾識!正常人做正常事姐!為善最樂!全程要着拖鞋....化緣...果時要..赤腳tim
我友人問_如想做仁短其出家,可否穿白飯魚,因為怕銀腳喎可以申請嗎?因其有嚴重腳厎肋膜炎!可否特別因準?
PrimaLaw@FB 發表於 11-9-2015 21:32
短期修行(出家)係咪有次數限制㗎?

佛陀制戒男人好似一生可以出家7次,唔知南傳佛教呢d短期修行有冇分受 ...

九里虎咁大個, 受吾到沙彌戒o架