新會員登記
搜索
查看: 1143|回復: 9

一條防止中風的保健藥方

話說今年某月某日,去咗旺角好旺角商場三樓,有一間賣金銀幣鋪頭,近牌鍾意玩第二輪金銀幣12生肖套裝,

咁啱我入去睇遇到一位中醫師,佢當然又係志趣相投,吹下水,原來呢位張醫師強項,專醫中風,很多政府醫院醫唔掂都找他醫,

唔知堅定流?但我有眼所見,見到很多人找他,無論坐輪椅,揸拐杖,行走緩慢的人,他們滿頭插上銀針,做緊針灸治療,望落做以為佢哋變咗天線得得B.

言歸正題,張醫師話食銀杏(俗稱:白果),可以防止及醫治中風的平民聖藥,唔駛吓吓食北京XX堂之安宮牛X丸,成六百幾蚊粒,以前有位朋友就係食咗幾個月,

條數好貴,佢仲話日本仔十幾年前已發現只有銀杏有微量毒性,能夠疏通腦部所有血管閉塞,能預防中風,就算黑木耳只能通心藏血管,所以銀杏是萬能,可稱血管清道夫之王,

所以日本仔偷運回國自己培植.

最緊要的是,萬一真的不幸,大吉利是,張醫師話:1.入了院也要天天餵飲銀杏水,2.盡快出院,坐輪椅,揸拐杖,也要接受針灸治療,可以恢作行路及說話能力.

防止中風的保健藥方藥方:

正常人,1人份量,一星期食一次,15粒銀杏煲水,嫌單調煲白果腐竹意米糖水.(體質因人而異,有些人受到天天吃,有些人食幾粒也頭暈,標冷汗,自己調多調少吧)

這條方我亞爸亞媽試過幾個月,反應良好,因為佢哋年紀六十至七十歲,記性走下坡,成日留低嘢,自從叫佢食了之後,記性好了,個人精靈咗,我懷疑係血管有些閉塞先兆反應,

影響正常記憶功能,再進一步徵兆:頭暈,手腳發麻,面部肌肉輕微左右不對稱,那就小心了,之前買定兩粒安宮牛X九看門口,現在也可以免了.

如果看了覺得好,請回覆,令到有需要的人可以看到,或轉載給他人吧.

大家用過覺得WORK嘅,唔該多謝我,做多啲善事已經最好的回報,善哉.

評分

查看全部評分

白果,即是銀杏,其實西方都會用這種植物當保健身品,不過唔用果實,而是用的是樹葉提取物。注意,白果果實本身有毒性,多吃會中毒,一星期ㄧ次沒問題。而銀杏葉本身有抗氧化功能,ㄧ般用作關注記憶力及心血管人仕服用,由於有薄血功能,同樣不能多吃。跟薄血丸不能同时服用的。
頭像被屏蔽
謝謝分享
有用資料,多謝分享
放入腐竹糖水最好
Thanks for your sharing
多謝分享~
謝謝分享!!!thx
到底是葉还是果實為佳?同用於㷛水?公司有好多高危人士想,幫下佢地
cpo 發表於 13-9-2015 05:42
到底是葉还是果實為佳?同用於㷛水?公司有好多高危人士想,幫下佢地

西方用葉,中國幾千年文化,用白果是有古籍記載的,咁睇下你喜好選擇吧,各施各法,用葉我就未試過,所以我只推介用果實為佳,希望幫到你。