新會員登記
搜索
查看: 1685|回復: 11

戒牛論

之前應承過話戒牛就到以家都無食過
但今日公司team building打邊爐。。
一定會有牛。。

雖然盡量可以吾食,但都難免會食到
純粹講下

評分

查看全部評分

師兄!有心就ok!
我都介牛 有時你吾覺意食到都吾緊要 你諗下 d人供僧有時都有機會煮左牛去供僧 吾通d師兄吾要咩 有時 有心就得架啦
打錯 係師父先岩 可以話係盡量避免囉
頭像被屏蔽
少食就得了
我都無食牛10幾年了,期間有無食過?唔知,但知道既就一定唔食

有D 即食麵有牛成份,發現左就唔食

有D 腸仔會混入牛,發現左就唔食

出街食飯唔食肉醬意粉,千層,羅宋湯之類

評分

查看全部評分

結果係.......琴日打邊爐我剩係食左好小野
無食到牛
芭蕉仔 發表於 8-9-2015 11:42
結果係.......琴日打邊爐我剩係食左好小野
無食到牛

謝謝你對減排的犠牲和貢獻
gmg168888 發表於 7-9-2015 20:14
師兄!有心就ok!

同意!  無需太執著!
能夠唔食咪唔主動食,但跟親友或公事應酬避免唔到亦唔係罪過。

其實小弟依一年開始都減少吃牛,盡量避免,不過偶然都會想食,咁我就會去食,因為對於我來說,能夠少食就少食,如果想食就會食下,但以盡量少吃為前提,唔駛太辛苦自己,祈望慢慢會變成多吃素。自己返阿媽屋企食飯都叫阿媽不要煮牛肉,但有時以父母角度,個仔一星期才回來吃一次飯,怕平時在外吃不飽,會煮好多送,當中會有牛排等等,咁我無辦法,都會食,但就次次叮囑不要再煮牛,到現在父母已經減少煮牛很多,偶然忘了才會煮煮。所以呢,師兄,不用太介意,既來之則安之吧~