新會員登記
搜索
樓主: 天神將軍

太子雀仔街賣的蟋蟀適合本地放生嗎?

甚麼都可以放生,但放之前應該先考慮環境是否適合該生物生存,佢生存又會否對該環境產生不利因素。
別盲從於「放生」。

評分

查看全部評分

PrimaLaw@FB 發表於 4-9-2015 19:39
益×多裏面果d都唔係有情眾生

益生菌好似係有情眾生來o架,無論細菌,病毒,阿米巴原虫,都是眾生唷
PrimaLaw@FB 發表於 4-9-2015 14:35
係呀!減少食牛吧!南傳佛教中有d法門(好似刺符)是要戒食牛㗎。
有d人信觀音都戒食牛肉,無論為健康(紅肉 ...

吾該都盡量少食魚翅,東星班,青衣,野生龍躉……等等吖 如果係墨西哥來嘅魚肚,請堅決抵制
小小牛 發表於 4-9-2015 21:34
益生菌好似係有情眾生來o架,無論細菌,病毒,阿米巴原虫,都是眾生唷
...

牛師兄,細菌、病毒、阿米巴原蟲,都是微生物。都不是有情眾生,因為它們只是有生命,但無靈魂,殺它們嘅時候,它們唔會起嗔恨心。就好似植物有生命,但唔係有情眾生。

你可以聽吓 這一集 悟樂凡塵 (第193集 微生物),講得很清楚詳細。
一個非常好的apps   http://www.unitehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=42274

小小牛 發表於 4-9-2015 21:41
吾該都盡量少食魚翅,東星班,青衣,野生龍躉……等等吖 如果係墨西哥來嘅魚肚,請堅決抵制 {:1 ...

墨西哥來嘅魚肚有咩問題呀?我最近無睇新聞,唔知咩事呀!
PrimaLaw@FB 發表於 5-9-2015 00:32
牛師兄,細菌、病毒、阿米巴原蟲,都是微生物。都不是有情眾生,因為它們只是有生命,但無靈魂,殺它們嘅 ...

非常清楚
PrimaLaw@FB 發表於 5-9-2015 00:32
牛師兄,細菌、病毒、阿米巴原蟲,都是微生物。都不是有情眾生,因為它們只是有生命,但無靈魂,殺它們嘅 ...

Prima師姐, 是否有情眾生, 以佛法來講, 應依其主体有否「五蘊情識」來作判斷(唯識法相的判斷最精密), 如果你查一下生物學, 細菌和阿米巴原虫等微生物, 是有很微弱的「意識」的, 故大乘佛教有一名句:「佛觀一滴水, 八萬四千虫」,這些「八萬四千虫」, 是有情眾生, 所以佛制戒, 比丘飲用山澗溪流或河水, 要先用布過濾, 儘量不要吃了這些有情眾生唷   

師姐說的這個 apps, 我就不多評了
PrimaLaw@FB 發表於 5-9-2015 00:46
墨西哥來嘅魚肚有咩問題呀?我最近無睇新聞,唔知咩事呀! ...

以下引錄自綠色和平在 27 May 2015 的 e-mail 通告 :

讓我告訴您加灣鼠海豚的坎坷故事。

加灣鼠海豚是全球體型最小的鯨豚類動物,棲息於墨西哥北部的加利福尼亞灣,其中具繁殖能力的成年雌性已不足25隻。與加灣鼠海豚共享海域的,還有同屬極瀕危的加灣石首魚,牠的魚鰾可製成價格高昂的「血花膠」,令喜歡海味補身的華人社會趨之若鶩,需求若渴,甚至炒賣成風。

要捕捉加灣石首魚,不法漁民往往利用「刺網捕魚」方法,這種魚網近乎透明,魚兒難以察覺,容易被一網打盡,受害者包括加灣鼠海豚。牠們若掙扎求存,反會被魚網愈箍愈緊,最快只需5分鐘,便窒息而死,魚身被魚網緊箍的痕跡清晰可見,令人痛心。

您是否已經了解到「石首魚花膠、刺網捕魚、加灣鼠海豚」三者環環緊扣的關係?現在,我再告訴您,這三者與香港的關係。

綠色和平今日發布最新調查,揭露上環海味街及荃灣部份店舖有售石首魚花膠,我們更曾輕易地從外地攜帶及郵寄疑似石首魚花膠回港,海關從無查問。

加灣石首魚自1976年起,已被納入《瀕危野生動植物種國際貿易公約》(CITES)附錄一的保護,禁止國際貿易。香港現行亦有法律履行《公約》相關規定。換言之,市面所有石首魚花膠都屬非法買賣。

綠色和平促請香港政府加強在關口及店舖巡查,並與墨西哥等地的執法機構更緊密聯繫,堵截走私瀕危花膠流入香港。但我們需要您協助壯大向香港政府施壓的力量,不讓香港淪為「走私之都」。

過去數月,全球超過47萬人聯署為加灣鼠海豚發聲,促使墨西哥早前宣佈,未來兩年禁用任何會傷害加灣鼠海豚的捕魚方法。由此證明,每個簽名都有無窮力量。您願意協助拯救瀕危加灣鼠海豚嗎?

小小牛 發表於 5-9-2015 09:58
Prima師姐, 是否有情眾生, 以佛法來講, 應依其主体有否「五蘊情識」來作判斷(唯識法相的判斷最精密), 如 ...

牛師兄,微弱嘅「意識」到底有幾微弱呢?又去到咩層次呢(高低)呢?

我地食嘅食物,例如:稻米、果實、蔬菜等植物,其實全部係有生命,科學家亦研究過,當人們去割一棵樹嘅樹身,以科學儀器測算,棵樹係有反應,但呢d只係條件反射,唔算有「意識」,最明顯是它們無「苦」、「樂」感受,亦唔會思考。

微生物就算有活動能力,有細胞生長,但它們會思考、有記憶、有感情嗎?

第二,殺生所指是相殺有情眾生,有生命形態嘅「有情」是指人類動物,亦即係六道輪迴中嘅眾生,「無情」指如花草樹木。咁而我地係人,係六道輪迴中之一道,但微生物,如:阿米巴原蟲、細菌,根本唔係六道輪迴之中喎。

最後,假如細菌、微生物都算有情眾生,咁佛陀應該教弟子煮飯不能生火,要生食;因為植物、蔬菜、水果表面同內部都滿佈細菌、微生物,生火煮食係會消滅咗細菌、微生物,但佛陀無講喎!

其實,最簡單無思想感情就唔算係「有情眾生」,呢d係我個人睇法!

補充內容 (5-9-2015 11:18):
至於大乘佛教有一名句:「佛觀一滴水, 八萬四千虫」,這些「八萬四千虫」, 是無情眾生,但為咗健康著想,自然要過濾。

補充內容 (5-9-2015 11:32):
我覺得單單只有細胞活動,唔算是有情眾生,必須具備思想感情嘅,才可算是有情眾生。

我覺得單單只有細胞活動,唔算是有情眾生,必須具備思想感情嘅,才可算是有情眾生。

點解用手機上電腦版咁難用,經常發重複訊息