新會員登記
搜索
樓主: 天神將軍

太子雀仔街賣的蟋蟀適合本地放生嗎?

PrimaLaw@FB 發表於 4-9-2015 02:35
我自己唔知有冇分別,但係d放生資訊話放生唔同物種有唔同功德:
例如:
放生不同的动物, 会得到不同的利 ...

如果像網上般說~舉個例如放生泥鰍因為非常光滑而將來會皮膚光滑,會否過於迷信呢?我想值得各位細心思考

個人認為放生的原因,係因為要發慈悲心而將面臨會有生命威脅的動物把牠們放生,這樣才會有功德,試想一想如果你代入那動物,你也會對放生你的那位人感恩,為貪什麼能得到什麼功德而去放生,我想並不是放生的原來意義!

當然放生物種也需盡量注意,不過放生以後的事情就是牠們自己的宿命,到了果報孽報受盡便是生命完結之時,或許是另一生命的開始,所以也無需為這樣的事情過於煩惱或執著。
Rajini 發表於 4-9-2015 10:20
如果像網上般說~舉個例如放生泥鰍因為非常光滑而將來會皮膚光滑,會否過於迷信呢?我想值得各位細心思考

...

在帖中我已經講明我自己唔知有冇分別,但有人話有分別,這些都是只供參考。

其實,我自己親身經驗就唔覺有分別,但有咁樣嘅流傳可能是迷信,又可能有其他原因:

有人會諗,假如放生所有動物嘅功德都是一樣,不如放生一d又細又平嘅,咁自己嘅功德就越多。假如個個都咁諗,咁d大隻又貴嘅動物如:牛、龜就冇人救㗎啦![咁所以引述果篇嘢都話叫人始終未必個個人都好似師兄你咁嘅發心!

補充內容 (4-9-2015 13:31):
咁所以引述嘅果篇嘢都叫人不要只拣便宜、个头小的放, 起这个分别心 -
Rajini 發表於 4-9-2015 10:20

...

放生嘅原意係因為慈悲心,這個我同意,但始終未必個個人都好似師兄你咁嘅發心,如果有利益誘因,很多人會因此願意放生,咁亦變相救咗好多生命
小小牛 發表於 4-9-2015 09:43
請問這些蟋蟀是否將要被殺呢

係,果d草蜢主要賣俾d人用嚟餵雀仔,佢地會俾人切哂d手腳,斬開一節節,然後用嚟餵雀仔……
小小牛 發表於 4-9-2015 10:18
香港無乜地方適合放泥鰍的, 放甲魚都似乎吾多有地方適合, 放生蛇類就更加需要諗清諗楚  至於放 ...

無錯釋迦牟尼佛無特別講明放生何種生物會有何種福報,「放生分別論」似乎是現代才出現嘅!

但係長久以來,有某些類別嘅動物特別具靈性,例如:狗、蛇、牛、龜,尤其是野生嘅,當有人捕殺會遭遇橫禍的事例,倒聽過不少!

護生應該一視同仁,但事實上有無分別,我都唔敢下定論!
PrimaLaw@FB 發表於 4-9-2015 13:44
係,果d草蜢主要賣俾d人用嚟餵雀仔,佢地會俾人切哂d手腳,斬開一節節,然後用嚟餵雀仔…… ...

記起以前中國人喜歡鬥蟋蟀, 不知今人買蟋蟀是否用來打鬥娛樂呢

草蜢不是蟋蟀唷, 但如同 師姐所說, 香港賣的蚱蜢都是用來餵雀仔的

至於應否/如何放生昆虫, 這點我自己無怎研究, 因為迫切性吾大, 這類眾生還沒有到瀕危地步, 以前很多地方為了防止蝗虫災害, 還要專用想辦法消滅草蜢呢 一如我係屋企見到小強, 蜘蛛......, 阿彌陀佛 + sorry, 我會條件反射立即用拖鞋拍屎佢地一樣

PrimaLaw@FB 發表於 4-9-2015 14:06
無錯釋迦牟尼佛無特別講明放生何種生物會有何種福報,「放生分別論」似乎是現代才出現嘅!

但係長久以來 ...

對, 佛說眾生平等, 應當一視同仁, 只是在現實上該如何放生將會被殺害的眾生, 則有很多現實的問題要考慮   除了前帖所講的一些生物難於在香港放生(如蛇)之外, 例如雞, 鴨, 豬, 牛, 羊, 一般人根本做不到放生牠們, 環境亦不許可, 惟一可以做的是食素, 減少供求, 而且就環保而言, 有環保組織很早前已經呼籲人類應該減少食用牛肉, 因為養牛業是溫室氣体排放的其中一個主因呢

講句笑, 如果講体積大, 咁放生藍鯨的福德應該會超大 所以大家應該幫助支持綠色和平, 佢地好英勇, 會揸住隻船沖去捕鯨船阻止他們捕殺鯨魚
小小牛 發表於 4-9-2015 14:25
對, 佛說眾生平等, 應當一視同仁, 只是在現實上該如何放生將會被殺害的眾生, 則有很多現實的問題要考慮 { ...

係呀!減少食牛吧!南傳佛教中有d法門(好似刺符)是要戒食牛㗎。
有d人信觀音都戒食牛肉,無論為健康(紅肉)定係環保還是宗教,我近年都很少食喇!
頭像被屏蔽
祝大家 : 功德無量
luiho 發表於 3-9-2015 07:33
咁我倒排益x多咁咪仲多

益×多裏面果d都唔係有情眾生