新會員登記
搜索
樓主: 天神將軍

太子雀仔街賣的蟋蟀適合本地放生嗎?

頭像被屏蔽
有心就可以了。。不必多

評分

查看全部評分

我之前去飛鵝山放,你可以考慮下,比較近市區
我聽過朋友講話係荔景嘅華景山莊嘅後山放生草猛,師兄可以研究下!
天神將軍 發表於 3-9-2015 12:43
Ok,同埋想問下,放蟀同放雀嘅功德係咪一樣,冇分別?

我自己唔知有冇分別,但係d放生資訊話放生唔同物種有唔同功德:
例如:
放生不同的动物, 会得到不同的利益, 所以不要只拣便宜、个头小的放, 起这个分别心 --
放生个头大的动物, 将来也会得到身材高大的果报.
不管放生什么生灵都非常好, 任何生灵都有它的长处.
比如放生泥鳅, 它非常光滑, 你将来也会得到光滑的皮肤.
比如放生鲤鱼, 它跳跃力好, 生命力强, 你将来也会得到强韧活跃的生命力.
比如放生甲鱼, 龟, 蛇,这是龙族灵物,果报很大.
比如放生怀籽的动物, 它的子孙得生, 你将来也会子孙源远流长.

......... 你可以上網search下
請問這些蟋蟀是否將要被殺呢
天神將軍 發表於 3-9-2015 12:43
Ok,同埋想問下,放蟀同放雀嘅功德係咪一樣,冇分別?

同樣, 你想放生的雀鳥是否將要被殺呢, 是野外捕捉的還是人工繁殖的呢
kreta 發表於 3-9-2015 09:22
放到野外天氣同環境等,對生物影響好大,

如果有養過魚一定有經驗,

如果係原生品種的魚類, 水溫對魚的影響主要在魚苖, 成年的魚影響不大的
小小牛 發表於 4-9-2015 09:57
如果係原生品種的魚類, 水溫對魚的影響主要在魚苖, 成年的魚影響不大的  
...

對水呢家嘢,唔止水温一樣。
PrimaLaw@FB 發表於 4-9-2015 02:35
我自己唔知有冇分別,但係d放生資訊話放生唔同物種有唔同功德:
例如:
放生不同的动物, 会得到不同的利 ...

香港無乜地方適合放泥鰍的, 放甲魚都似乎吾多有地方適合, 放生蛇類就更加需要諗清諗楚 至於放生大型生物, 陸地嘅除咗我地牛一族之外 就只有放生海洋生物會比較合適

國內很多佛教資訊睇完思考下正確與否比較好   根據佛經, 釋迦牟尼佛無特別講明放生何種生物會有何種福報, 中國歷代提倡放生的高僧大德似乎都無有此等「放生分別論」 反而有一個很出名的個案, 一位將會早死的小沙彌, 郤因挽救了一群將要被水滅頂的螞蟻而延長了壽命 蟻哥仔還真的小得很呢

不過有一點我很認同的, 這不單只是佛教提倡, 很多保護生物團体都會有此共識, 就是救護懷孕的母体
kreta 發表於 4-9-2015 10:02
對水呢家嘢,唔止水温一樣。

係呀, 還要考慮很多因素, 如果吾係, 我都吾會出過兩次帖呼籲吾好亂咁放生