新會員登記
搜索
查看: 2512|回復: 19

[分享] 體驗 屈班拍之 行 [行動編][早課]

體驗 屈班拍之 行  行...行動,活動編!  早課編...小弟乃新小龍P..所以要付責..早上4點30分陪師兄去內堂開門,開燈,上香....等等!早課地點為內堂,內堂平時則不對外開放!平日只有本寺僧侶,或工作人員方可進內!...早課內容...老師於佛祖前[面向佛祖]帶領頌經,[我地則坐后面,面向佛祖]..系頌經!非念經!...不同之處...快D,有節拍,有節奏感!時快時慢!老師可能間吾中會..停..3.4秒...聽下學生有冇跟得上!亦會間吾中跳下章節,睇下學生有冇專心頌經,,,有小小考下學生既意思![[小弟只系旁聽]]...呢個時候...D師兄就要馬上揾老師讀既新章節[大師兄間吾中會通下水]...全程約40.50分鐘,日日吾同!.晚課一樣!

中午上課

中午上課

評分

查看全部評分

虎兄同d師兄點溝通?用泰文嗎?
多謝師兄分享,而且還有看到狗狗安然臥在佛殿,真是很好啊
luiho 發表於 2-9-2015 20:40
虎兄同d師兄點溝通?用泰文嗎?

哈哈哈哈!師兄!3.5句泰文...再3.5句英文...再再加2隻手...而你又吾怕醜的話!...ok架!
牛头阿公 發表於 2-9-2015 21:13
多謝師兄分享,而且還有看到狗狗安然臥在佛殿,真是很好啊

多謝支持!狗狗系D善信既!間吾中有跟師父出嚟
頭像被屏蔽

誦經應該係唔容易適應架,因為要誦巴利文,要學習,師兄厲害,多謝你評盡分享,还有什麼post呀,快D出啦,好想睇多D
好分享
師兄!客氣!誦經真係唔容易適應![但聽得幾舒服]   如冇基礎...十分十分難加入![則如我!只可旁聽]....慚愧!我一D都吾厲害,....因為我吾識頌經!还有什麼post呀?....仲有....
gmg168888 發表於 2-9-2015 21:33
多謝支持!狗狗系D善信既!間吾中有跟師父出嚟

真系感觉很好呢
timtim123 發表於 2-9-2015 21:40
誦經應該係唔容易適應架,因為要誦巴利文,要學習,師兄厲害,多謝你評盡分享,还有什麼post呀,快D出啦, ...

師兄!客氣!誦經真係唔容易適應![但聽得幾舒服]   如冇基礎...十分十分難加入![則如我!只可旁聽]....慚愧!我一D都吾厲害,....因為我吾識頌經!还有什麼post呀?....仲有....