新會員登記
搜索
樓主: tommy1991111

[討論] 選佛牌,眼緣還是力量重要?

樓主,我認為眼緣跟口碑都係選擇佛牌嘅重點

先講眼緣,如果塊牌你本身唔鍾意,帶上身無歡喜嘅感覺已經打個折扣,所以你望落去鍾唔鍾意好重要

再講口碑,知名牌之所以知名,就係因為好多人試過都覺得好,例如屈一,龍婆坤自身等,雖然話效果因人以異,但係如果好多人都一齊帶得好,咁帶上你身上會帶得好嘅機會相對大D(因為可能呢塊牌好易夾到人),不過當然無話一定啦,可能你帶一塊無人識嘅牌都可以帶得好好,只係當你唔知點選擇嘅時候口碑就會多一個參考

仲有一點,所謂參考口碑唔好只係睇香港,佛牌世界好大,口碑可以嚟自香港, 大陸, 台灣, 新加坡, 馬拉等,當一塊牌全亞洲嘅人都話好,咁就係普遍嘅好牌,比較中肯,而唔係牌商所"吹"嘅好牌,咁請牌可以行少D冤枉路

希望幫到你
kreta 發表於 24-8-2015 06:11
同意!個人唔讚成戴佛牌做善事係為求有回報,我曾經聽過一個可能係電台嘅節目,主持人經常吹戴咩牌同不停 ...

我都聽過果個節目
其實個節目介紹人教人如何做善事助養小孩守戒律的觀念其實是非常正確。
但是郤跨大左做善事後所帶出的福報
比人有個錯誤觀念以為做善事帶佛牌可以溝哂d女,賭錢嬴,投資掂,接好多生意
真正做善事是不計較回報,真係有善心出發去幫人。
最好笑係個節目所介紹d佛牌,另一個節目主持人都有買齊哂,形成“無敵“狀態
同感
眼緣先,都唔係自己鐘意ge,你又點會請?請左都唔帶得耐!
有無“力”呢,打個比喻,有位名醫好多人都話好,但係你可以肯定佢ge藥一定夾你嗎?未必架wor!
最緊要心態,keep住做慈善,種善因,要靠你自己。
頭像被屏蔽
varaisb 發表於 24-8-2015 11:32
我都聽過果個節目
其實個節目介紹人教人如何做善事助養小孩守戒律的觀念其實是非常正確。
但是郤 ...

所以佛牌只是助力了。。不是無敵的
PrimaLaw@FB 發表於 24-8-2015 09:08
但係資深牌友嘅著眼點係乜? 個牌同自己夾唔夾,還是係收藏價值?
做得資深牌友,應該一早已經有同自己夾嘅 ...

資歷深嘅牌友, 會睇好多因素, 比較普遍的其一是泰國人自己會戴咩牌, 著重升值潛力就一定會考慮收藏價值/市場價值這因素, 而這因素主要睇 師父係邊個   另外, 睇做牌嘅用料亦係資深牌友的考眼力之因素, 特別係新牌, 要預測一塊新牌能否「出名」, 除咗要睇 師父的修為, 研究用料是必修科, 泰國的牌商就很清楚此點    
小小牛 發表於 24-8-2015 14:26
資歷深嘅牌友, 會睇好多因素, 比較普遍的其一是泰國人自己會戴咩牌, 著重升值潛力就一定會考慮收藏價值/ ...

用料就好似阿贊jun嘅帕更也坤平咁樣,非常罕有難求,或者非常足料,又或者用料名貴?

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 24-8-2015 14:26
資歷深嘅牌友, 會睇好多因素, 比較普遍的其一是泰國人自己會戴咩牌, 著重升值潛力就一定會考慮收藏價值/ ...

同口碑嗎?
Marron 發表於 24-8-2015 11:45
眼緣先,都唔係自己鐘意ge,你又點會請?請左都唔帶得耐!
有無“力”呢,打個比喻,有位名醫好多人都話好 ...

呢個又啱啊!
之前就係好心急想要塊坤平
所以係呢到見到叫做啱啱地心水就同師兄請返黎
但無耐之後就無再戴了
又唔係話塊坤平唔好 戴左不久都順順利利
只係感覺唔係好想戴咁
依家都是作收藏用
眼缘还是力量
如果有尊灵验牌但品相却烂烂的/一尊普通牌但品相却很美那该选择那尊