新會員登記
搜索
查看: 1452|回復: 8

鄭丹瑞:付出和收入

登錄/註冊後可看大圖

撰文 : 鄭丹瑞
在港鐵車廂裏,我聽到兩個打工仔的對話。打工仔甲向打工仔乙投訴:

我老闆都黐黐哋,收佢一萬蚊人工,佢要求我好似月入三萬蚊咁付出!你話佢係咪有病?

打工仔乙當然急不及待地附和。打工仔,總有千百個跟老闆過不去的理由。
上述的理由,是最普遍,也是最令打工仔理直氣壯的理由;說好月薪、福利,清楚工作範圍,付出與收入成正比,是「正常」;付出比收入少,是「執到」;付出比收入多,是「剝削」。
我做了四十幾年打工仔,假如按照上述公式而言,則我已被剝削了四十幾年了!
各位打工仔一定會笑我,是天字第一號大傻瓜!早在我入行的時候,有前輩高人就贈我一句金石良言:

在你月薪三千元時,就要像月薪三萬元那樣做事。因為收入三千元,付出等同三千元的工作量,那只是一份工;收入三千元,付出等同三萬元的工作量,那可是你的事業呢!

入行四十幾年,絕大部分時間是付出比收入多,從來沒有口出怨言,而且做得興致勃勃,很多時候,反而是老闆問我:

咁搏命為乜?我又唔會加多啲人工俾你!

唯一有段時間,我深深覺得付出比收入少;就是在傳媒做管理層,有「呃飯食」的感受,過不了自己,即使那陣「女細老婆嫩」,也毅然辭工繼續去尋找一份付出比收入多的「犯賤」工作。
全文刊於經濟日報

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
相信現今也很少有這樣的心態了
黃子華係一talk show度講過:月尾嗰份唔係“量“,而係“賠償“!
睇打工仔點睇啦~最緊要做得開心㗎姐!
timtim123 發表於 15-8-2015 15:03
相信現今也很少有這樣的心態了

旦爺提醒左我...想當年我就係靠呢樣野起家~~而家懶左好多 哈哈~~~所以要繼續努力~
一般趕到你死果D老細先做得長,,反而忠忠直直,任由你工作量,俾足你下午荼,

果D老細執左笠好耐,無辨法,弱肉強食,識者生存.......
頭像被屏蔽
謝樹兄分享
好明顯, 亞樹版主憑住佛牌的祝福, 係付出比收入少嘅
阿樹TEI 發表於 15-8-2015 15:41
旦爺提醒左我...想當年我就係靠呢樣野起家~~而家懶左好多 哈哈~~~所以要繼續努力~
...

師父幫乃幫到乃懶哂 la, d 錢自動上門, 幾巧吖
敬業樂業,日日返工好似受苦咁,乜都斤斤計較,

第一你自己都唔開心又黑人憎,由其同事....

多嘢做又唔信日日都係,平時吞pop飲茶食煙有無計先?

唔好話博唔博,起碼返工要開心,

如果都唔得劈炮返屋企做大爺,

全世界肯定冇份工啱你