新會員登記
搜索
樓主: rr1628rr

[討論] 帶崇笛是否真的會先黑仔一段時間呢?

http://www.unitehk.com/forum.php ... mp;extra=#pid135568

惟觉大和尚开示三轮体空布施行

http://www.unitehk.com/forum.php ... mp;extra=#pid135571
诸功德中~放生第一

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 18-3-2012 20:08
如果真係因為業障問題 帶咩牌都幫你唔到 唯一方法 自己幫助自己 先斷惡再立善 例如發願再不食海鮮 先斷因 ...

不斷不計算回報地做善事 ,發心報施係轉運的最佳方法!即无畏施!

評分

查看全部評分

SAM888888 發表於 18-3-2012 21:03
http://www.unitehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8922&page=1&extra=#pid135568

惟觉大和尚开示三 ...

轉運 只能依賴自己 法事只能救你一時三刻 最後自己也要成擔自己的因果的 斷惡作善 效果雖慢 卻必令你意想不到!!! 比做一萬次法事 加帶一萬個佛牌 更為強勁 所謂佛法無邊 相信佛陀所說的真言 沒改不了的惡運!

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 18-3-2012 21:27
轉運 只能依賴自己 法事只能救你一時三刻 最後自己也要成擔自己的因果的 斷惡作善 效果雖慢 卻必令你意想 ...

所以想講,大家真要佈施時,最好以三轮体空來做善事!
即既不执着行善之人、亦不执着行善行为,则更功德无量!

評分

查看全部評分

首先要多謝各位回覆及指導!亦都同樓主講聲唔好意思借左咁多位講自己既野!

我開始明白到少少你地講既野!首先,佛教對我來講由細到大,我都沒有深入了解過!在我近來人生黑暗經歷中,我經常回想到究竟自己做什麼,自問沒有做過什麼壞事,點解?點解?

就在這個時間,這個黑暗時間,其實係比自己去理解自身不足問題,比自己去了解佛教其中的意義!無論係自己係身處人生什麼階段時候,都要去做一些有意義既事,記住唔好淨係想係真係要去實行!既然我現在咁多時間,倒不如去深入了解佛法無邊尼一樣學問!正所修身、齊家,以前淨係懂得要做善事、要佈施,而究竟係點做怎樣去做,自已都未知!

好多謝各位能花時間去回覆我,及比左一些資料我去了解自身不足既問題,等我有機會繼續學習及實行,謝謝!

評分

查看全部評分

chevychan8328 發表於 19-3-2012 14:06
首先要多謝各位回覆及指導!亦都同樓主講聲唔好意思借左咁多位講自己既野!

我開始明白到少少你地講既野! ...

一個好問題,會令好多人交流而學習到新知識,對大家都係好事,就算我地帶牌帶左好耐都有好多野要學,好多野唔識,最更要肯問,自會有有心人答你。所以借呢個post鼓勵大家發表多d,記可幫自己又可幫人,亦都希望有知識既人樂於幫新人,大家為佛教多作貢獻,thx

評分

查看全部評分