新會員登記
搜索
查看: 2051|回復: 19

勁開心+感恩

點都好我都要誠心感恩藥師佛保佑
810日朋友既BB女朝早都仲識玩識笑, 點知到夜晚11點幾突然腦出血昏迷, E生話B女個腦有好多小血塊, 3個月都未足架…. 一直我只係text D鼓勵既說話比佢, 亦唔敢喺呢D時候問太多…. 直至今日朝早, 我見佢居然求佛保佑, 當下我覺得一個平時唔求既人居然會求佛保佑, 睇黎真係好慌, 好絶望..... 於是我將我既藥師佛符布相send比佢叫佢誠心發願…. 叫佢念經…. 唔知係咁岩得咁Q定咩啦…. 岩岩佢話B女開始穩定喇…. 我真係好開心, B女一定無事架…. 你要加油呀….

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
最緊要平安無事就好了bb女
好人好事....師姐有料!!
幫到人真係勁開心
藥師佛一定要有
師姐善心~
有需要幫到手的叫佢聯繫我
感謝藥師佛, B女一定平平安安, 健健康康
多謝你地呀
有一個方法 師姐/你朋友可以試下嘅, 準備一杯乾淨可飲用的水(你亦可以在水中放入一尊 藥師佛的佛牌), 然后你/你朋友諗誦【藥師琉璃光如來本願功德經】(最好能夠面對 藥師佛像進行), 想像所諗的經文加持進杯水中, 諗經次數不限, 主要是要誠心和專心諗誦就好, 誦完經后照樣發願和做迴向, 然后將杯中的水給 B女抺下頭臉, 如果放心的話可以將水(一次小小即可, 不用一次過飲哂)餵給 B女飲 而且對於這種突如其來的急病, 亦可考慮埋是否冤親債主來討債, 最好做埋放生迴向給你朋友/B女的冤親債主

另外, 以中國大乘的做法, 供奉 藥師佛除咗上香, 供花, 供生果外, 亦應該供上藥物, 而還願亦應該要包括有救濟貧苦無依的病人   

南無本師 釋迦牟尼佛, 南無本師 釋迦牟尼佛, 南無本師 釋迦牟尼佛
南無 藥師琉璃光如來佛, 南無 藥師琉璃光如來佛, 南無 藥師琉璃如來佛

祝願 B女能避過此一病劫, 祝日康復

評分

查看全部評分

希望藥師佛幫到手,祝小朋友早日康復