新會員登記
搜索
樓主: tommy1991111

[求教] 是不是不應到店舖請牌?店舖的牌太貴了

泰國網請就最平,不過隔山買牛有風險,喺香港不論牌舖定網上都一定會比較貴,尤其係牌舖,不過人地做生意要搵食,唔怪得人, 不過可以面交就相對安全,自從有可靠泰國人幫我,我都已經好耐無喺香港請過牌了

上網請牌真係要小心,我真係聽過請個牌寄到嚟得個吉盒,重要塊牌幾千銀
2千唔算貴啦,我交既學費仲貴>.<!!
我都覺得上網請價錢合理d牌又正
但請左番黎假都算,我怕有陰料係入面
牌店唔係凈係賣塊牌咁簡單架
好既牌店除左賣塊外仲要提供好多客戶服務,,包括佛牌知識,,資料,,及正確態度給客戶 。塊牌有咩事,,牌店都有責任跟進,例如牌殼爛左,,塊牌唔帶要送回寺,,牌店都要做野。日常生活帶牌問題都要解答,,我曾經見過有人問店主,(我今日帶左澤度金,唔覺意講左人地少少事非會唔會有事架?)
你可能會覺得上網都搵到曬答案啦,,,其實新手,,門外漢又點會咁好心機上網爬文丫,,,就算搵到都未必識睇,,就好似屈當2554和2555差粒鑽石既分別
只要唔係暴利,,D錢人地唔係白收架
我不是牌商,,只是有感而發
其實係真野既就算啦 邊個未試過請貴左,貴好過假呀
平唔一定假 貴唔一定真
頭像被屏蔽
Marron 發表於 8-8-2015 09:59
唔洗喎,我試過係牌舖請尊四面神,話只出999尊,好少有,供金$2,500.
後來俾牛郎打劫,係呢度請返 ...

貴到

你認為個價OK 你才會供請回來,好多人買東西買完又去格價,貴左個心又唔舒服,何必呢?

店鋪D人都要搵食,都要生活,價格自然較高,但你供請個心唔會因為價錢平貴有分別,心誠則靈,唔好太介懷,要放下...
tommy1991111 發表於 7-8-2015 21:13
謝謝你們,我以後會在這兒請牌,那個牌我諗住在慈善區賣了他

點解要將個牌放咗佢?
怕是假牌陰牌,定係唔夾自己?
還是純粹因為請貴咗?

補充內容 (13-8-2015 09:03):
其實,你講嘅價值差距也差唔多,鋪頭要交租,又要伙記人工,燈油火爉雜費,總唔能要人做虧本生意。