新會員登記
搜索
樓主: ching123

吾靠佛牌仲可以靠乜?

師兄,師姊好!剛看了以上這些貼子,有些看法!(只作討論)人往往有迷失時候,師兄放棄了那些牌,是對宗教信心不足所至,看來也非走倒運,其實當中既無失亦無得!放了牌看似失,但失後亦尋回宗教信心!那是失還是得?大家有否回想當初請牌時那些慾望?是助自己得到順利,金錢,健康!通過接觸佛牌力量才開始引導大家去了解佛教那些意念吧。人們常起矛盾只因"我,,甚麼我認為,我覺得,我想……十個人就已經十個我了!那些我己經有不同的觀點了!那不用我的去看,去用你的位置看,那試下會協調性能否好點!語不諷刺誰都能接受,有了真心誠意盡管罵也是善意,樂意接受的吧!師兄師姊看來也是善意的評!希望大家多交流佛理那就好!佛牌也是外緣的一種吧…

評分

查看全部評分

ching123 發表於 3-8-2015 18:09
大家,眾師兄,師姐們,,

第一,,宗教信仰係自由的,無一個宗教係強逼人相信,,(除非係邪教),,

首先我要澄清,我絕對無意要侮辱師兄,或者指師兄是痴線。但是頭腦唔清晰卻是運程唔好嘅主要特徵之一,亦十分符合師兄自己描述的情況:過馬路唔識睇車、做錯決定(轉宗教、低價放佛牌)

所以,這些只是客觀的結論,並不是侮辱或者人身攻擊。師兄卻自己諗埋一邊,覺得人地侮辱佢,於是口出惡言,話咩三教九流。

其實,你轉唔轉宗教、放唔放佛牌,關我地咩事,點解要打咁多字、點解要追擊你? 純粹因為得閒冇事做,想侮辱下你?

再者,師兄你將件事攤出來講,都預咗會有不同意見啦,不同意見就是侮辱? 你唔會以為所有人只會話你啱、話你叻啩?!

對於其他人,我唔知除咗師兄之外,其他人會唔會誤會我嘅意思? 如果有咩意見,歡迎指教! 我唔會發老脾!
人在做;天在看。
Marron 發表於 3-8-2015 14:26
在此多謝 Daniel 師兄的分享:

妙建法師:不做十種奇怪的學佛人

M姐, 所以以后對於陰人, 不要叫他們是「死陰人」了 從某個角度看, 陰人還真可憐呢
看到此, 覺得「嗔」的味道很重了 樓主本來只是分享個人感受, 眾師兄師姐原本也只是出於善意作出 comment, 無必要變成吵架帖呀 希望大家能平息紛爭, 無謂只為了一些我見而惡口相待唷

評分

查看全部評分

小小牛 發表於 5-8-2015 09:34
M姐, 所以以后對於陰人, 不要叫他們是「死陰人」了  從某個角度看, 陰人還真可憐呢
...

導人拜陰,唔抵可憐!
小小牛 發表於 5-8-2015 09:51
看到此, 覺得「嗔」的味道很重了  樓主本來只是分享個人感受, 眾師兄師姐原本也只是出於善意作出  ...

小弟感謝小小牛師兄的中肯說話,,萬分感謝......

評分

查看全部評分

Marron 發表於 5-8-2015 11:08
導人拜陰,唔抵可憐!

要學習 釋迦牟尼佛啊   佛陀當其時是如何應對外道的呢

評分

查看全部評分

小小牛 發表於 5-8-2015 09:34
M姐, 所以以后對於陰人, 不要叫他們是「死陰人」了  從某個角度看, 陰人還真可憐呢
...

牛師兄,點解人要拜陰,無非覺得拜陰先「夠力」、夠power,夠快,可以馬上幫到佢地成願,一order個牌要果樣,即刻有果樣,佢地覺得自己好威威。嫌棄正牌效果慢、「無咁有力」,咁咪追求眼前利益拜陰囉!

眼見有幾個人帶開正牌,本來好地地,之後嫌正牌效果唔夠快、顯著,轉咗去戴陰牌。先先戴九尾狐,跟著咩巴,又搞獨立女靈,又去泰國揾d唔知咩師傅(好似降頭師),去到後來人都唔見,失蹤埋,人間蒸發!
PrimaLaw@FB 發表於 5-8-2015 16:26
牛師兄,點解人要拜陰,無非覺得拜陰先「夠力」、夠power,夠快,可以馬上幫到佢地成願,一order個牌要果 ...

人間蒸發!