新會員登記
搜索
樓主: PrimaLaw@FB

[四面神] 開心死了~四面神帶歇乾隆一品窩

PrimaLaw@FB 發表於 3-8-2015 15:23
四面神其實好慈悲,坊間太多不實流言,令人生畏卻步實在太可惜,有機會實在應該澄清吓! 很多人甚至將四面 ...

誤當成邪神又何止四面神呀
一日最衰都係死陰人!
有 d 人根本唔認識,覺得:好邪架,好易成願,但一定要還願,唔係就好大獲!根本唔係咁嘛。。。
又有人覺得:車!又話好靈,都唔幫我嘅! 又唔諗下願望合理與否,又想一步登天。你件功具咩!
所以,帶佛牌第一件事要學嘅,並非天神佛祖,而係心態。

評分

查看全部評分

Marron 發表於 3-8-2015 15:35
誤當成邪神又何止四面神呀
一日最衰都係死陰人!
有 d 人根本唔認識,覺得:好邪架, ...

陰人是其中之一,仲有神棍(行邪術+靠呃)揾錢同無良牌商,你入去果d所謂佛牌店,店員問你想要d咩、求d咩,然後介紹唔同"功能"嘅「佛牌」俾你。咁咪搞到d人上哂腦,以為佛牌其實是件工具囉。
佢地認為呢件我"買"返去增人緣、果件招橫財、果件就幫我轉運嘅……咁所以咪會有人請咗好多件牌返去,之後發覺自己運勢不如預期,所謂個運唔好,咁佢覺得d牌都幫唔到佢,咁咪放哂d牌,仲話要轉宗教囉。佢地會覺得我買d牌返來,就係要達到自己預期的效果,達唔到就係d牌無力、無用啦,咁我點解仲要戴?

評分

查看全部評分

PrimaLaw@FB 發表於 3-8-2015 16:19
陰人是其中之一,仲有神棍(行邪術+靠呃)揾錢同無良牌商,你入去果d所謂佛牌店,店員問你想要d咩、求d咩, ...

Eeee....
我有留意其他 post
心態最為重要!

尋日我行過信和,係果間"佛牌店"門外,見到有個男仔同隔離個女仔講: 泰國佛牌喎. 個女仔話:睇見都驚。仲有旺角陰牌商場有業主貼告示,指明唔租泰國佛牌。d影響有幾壞可想而知。
果d店員、所謂牌商唔會同你解釋咁多,咩佛牌資料、歷史、邊個師傅做,統統唔理,淨係講邊件牌最有力、最powerful;更加唔使旨意會教人向善、佈施, 只會教人點樣"供"先至發揮到佢最大力量。

講到咁仲點會有咩宗教、尊重可言,純粹當佛牌係件工具。 久而久之,根深蒂固既錯誤觀念就形成:以為自己買個牌返來,佢就應該滿足自己既期望,滿足唔到就係佢無力、無用;假如滿足到就幫佢包個金殼或者供香、食物"還"俾佢,咁大家的關係、責任就完了。

佢地骨子裏其實就是咁諗;但係另一方面又很矛盾地,披上宗教、神佛、善信的外衣,所以常常自相矛盾,前言不對後語,搞到自己都唔知自己想點!

頭像被屏蔽
恭喜恭喜
嘩...嘩...嘩...正...
師姐,小弟睇完吾知你想表達D乜!
一時話戴佛牌吾係講功能,係一種信仰,
一時又求有好野食,莫非你吾求神果日就無飯開?
說話同個腦加埋行為吾一致,這叫先學習心態?
同埋四面神會見議眾生食肉嗎?成左願只係還幾粒糖,
念佛首經,咁學乜人講佈施?求神羅完人着數,還尼D……
一時又話D牌商無良,一時又咁巧合行過佛牌舖,八掛下……
我睇完,完全吾明你,腦,心智,說話,行為,囉!
心態不良,羅人着數,實無好報……

師姐,我而家先明白,你果件牌吾係工具,
我果D先係工具,失覺晒,失覺晒!
真係無得頂囉……

師姐,小弟多口問句,
心經上有一句,照見五蕴皆空,
【五蕴】係乜意思呀?

有人當成個unite版友都係智障:戴佛牌或者唔戴佛牌嘅人,信佛或者唔信佛嘅人,向個神佛求事許願有邊個未試過?  

但好似你咁一時未能如願,而要馬上轉宗教+賣佛牌嘅人,就真係少見!  
正如你唔夠人講,就係度發long黎一樣! 好笑!  頭腦混亂唔知自己喺度做乜、講乜嘅人,總是唔肯承認自己頭腦混亂;就正如醉酒佬唔承認自己醉酒一樣!

俾人睇下你做咗/講咗d乜嘢先:
http://www.unitehk.com/forum.php ... ge%3D1&mobile=2