新會員登記
搜索
樓主: PrimaLaw@FB

[求教] 戴新牌

Marron 發表於 31-7-2015 15:36
無大病,傷風咳都無(我一向都唔多),但偏頭痛,鼻敏感,皮膚敏感依然存在,不過通常食一次藥就止到。
...

鼻敏感嚴重嘅人會鼻仔臭臭o架,牛郎 kiss 乃時就慘了
PrimaLaw@FB 發表於 31-7-2015 15:58
噢!呢d慢性病單靠戴佛牌好難根治,放生先有可能搞掂㗎。本人親身經歷係咁,當然要智慧放生,唔好放生變 ...

所以中國歷來多有祖師大德大力提倡放生是有道理的唷 而放生配合埋食素的效果會更好呢,可惜我自己做不到
xyz 發表於 31-7-2015 21:35
阿師兄,例如你識新女朋友,甘是否馬上舊女朋友要離開,還是你自己一腿兩船? ...

師兄你這比喻有所不當啊,現代道德文明講求愛情,婚姻要專一,但戴佛牌似乎無此道德律則要奉行吧

評分

查看全部評分

小小牛 發表於 1-8-2015 00:43
鼻敏感嚴重嘅人會鼻仔臭臭o架,牛郎 kiss 乃時就慘了

我唔係好嚴重咋!
食一次葯就茅樹Lu
Marron 發表於 1-8-2015 01:16
我唔係好嚴重咋!
食一次葯就茅樹Lu

鼻敏感吾巧靠直藥呀
小小牛 發表於 1-8-2015 03:58
鼻敏感吾巧靠直藥呀

唔直藥唔得呀!鼻水長流架,好 Yim公架!
Marron 發表於 1-8-2015 09:51
唔直藥唔得呀!鼻水長流架,好 Yim公架!

鼻敏感係咩原因引起的呢,如果從自身講,主要係因為抵抗力弱,或者老人家講嘅身子弱 西醫永遠都只係治標不治本,而且中國有句老話 : 藥是三分毒 但禾可以話乃聽,西醫嘅藥最少係七分毒 所以應該從源頭去改善和斷除身體的病痛,而不是靠食西藥
小小牛 發表於 1-8-2015 11:20
鼻敏感係咩原因引起的呢,如果從自身講,主要係因為抵抗力弱,或者老人家講嘅身子弱 西醫永遠都 ...

源頭咪空氣唔好,加上鼻膜薄,冷氣地方出出入入,天空轉變,就會黎料
Marron 發表於 1-8-2015 11:34
源頭咪空氣唔好,加上鼻膜薄,冷氣地方出出入入,天空轉變,就會黎料  ...

城市空氣吾巧,天氣轉變,進進出出冷氣固然都係外在致敏因素,鼻膜薄多數係乃長年累月鼻腔發炎,呻鼻涕引致 但為何以上因素都存在巧多人身上,但郤矛鼻敏感呢
小小牛 發表於 1-8-2015 13:09
城市空氣吾巧,天氣轉變,進進出出冷氣固然都係外在致敏因素,鼻膜薄多數係乃長年累月鼻腔發炎,呻鼻涕引 ...

乃茅得戚呀!