新會員登記
搜索
查看: 1551|回復: 13

[求教] 想再確認多次..好亂..麻煩各位師兄師姐..

halo..小弟由於工作關於,,都好耐無蒲頭了,但由於家人提出左個我個人認為都幾嚴重既問題,長話就短說,因為早前開過post問甘多位師兄師姐,
'關於佛壇擺放既問題'

是甘的因為我就已經將神佛放左上電腦枱上面擺放printer既位置(相片需要後補),電腦枱對住爸媽房同床,
亦都自己走左去買個香灰爐,都有2個月左右,我家人都無話反對,只係叫我吾係甘沉迷,

但近日呀爸呀媽就問我其實係咪吾應該放係到對住佢地?!
因為佢話我放左係到之後呀爸呀媽就成日都周身骨痛(詳細資料好難講哂出黎)
先講呀爸:佢就係做司機,中港兩地間吾中周圍走既,
而呀媽:返下parttime,做下家庭主婦做既野,

呀爸呀媽佢地話問左d師傅(吾知咩師傅),佢地話神佛吾應該對住房,
又話神佛對住就係佢地張床,而再詳細就係對住訓緊教既佢地個頭,

我都解釋過呢d吾係中國佛,係泰國佛,講師傅係邊個佢地都吾知,
同埋我都同佢地講過有好多人都話可以甘樣擺放,但始終佢地都係我父母,佢地有病痛提出問題而我吾確定個準確性,
所以我想再次請教甘多位師兄師姐,甘樣擺放對住係咪有問題?(格局同小小壇既圖我會後補)

麻煩哂甘多位師兄師姐..
中國人正常就唔放神佛對住睡房,通常對門口或口,我另想問我將尊供奉型佛祖放係觀音隔離一齊放,請時問人話冇問題,佛祖擺高過觀音就得,睇番你之前post韋拿兄話唔得,點解呢?
呢2日睇到話唔好2尊一齊供,要單數,我供左個零月冇咩唔妥
如果家人有意見就算你岩都要轉位,唔係有咩都關你事就麻煩
師兄!尊重父母...為先!     仲有位搬嗎

評分

查看全部評分

師兄我諗您都係轉一轉個位,或者諗下其他方法啦,,不竟屋企係大家都有份
屋企人講得出(你放左係到之後呀爸呀媽就成日都周身骨痛)表示佢地唔太接受,,唔好理邊個岩邊個錯,,原本想禮佛家宅平安,,變左家庭和諧有問題就唔好啦

評分

查看全部評分

如以上的師兄所言, 供奉型擺放的位置應該在大廳正中對住門口, 就算一般放在工作室的供奉型, 都是面向對出向住門口為皆的
凡事父母行先,佢地唔鐘意,一係轉位,一係唔好供。
以我見解,佛就係佛,無分中國同泰國,但有分南傳佛教,北傳佛教,都係起源於印度。
另外溫馨提示:房間不宜設壇,特別睡房,私人野太多。
有錯請指正。

評分

查看全部評分

已經開到聲唔舒服就算你啱都搬開先啦!

評分

查看全部評分

基本上唔需要考慮, 擇個日子移壇啦~