新會員登記
搜索
查看: 1463|回復: 15

[求教] 請問師兄們

本人想問吓師兄門,我想請請尊佛陀供奉型,但去度廟見到有D係空心嘅佛陀像,有D實心嘅!請問有這些有何分別?感激回覆!謝

評分

查看全部評分

有的會入石膏。再貼一D其他料,
咁如果係空心的話可否請回家?还是有石膏那種較好?多謝師兄極速性回覆!感激
空心..實心...都吾糸問題[正廟就ok]]....我覺得最主要糸,,,,眼緣..心水......信自己啦!
就係唔明白点解個像有貼咁多嘢係度而有D就咩都無,以為封左底會正氣D!因為我係廟度見到尊好靚,好有古樸味道,但個和尚只係知道來至边間廟,只知道已經有好多年歷史,但就無其他資料!所以唔敢請住,所以上嚟請教左師兄先!謝師兄回我問題
点解個像有貼咁多嘢係度而有D就咩都無.....呢個好難有統一答案......有D野....就代表有加D聖枓或聖物!  禁糸吾糸有代表[[有]糸好D呢?                    又吾100%可以禁講!        以為封左底會正氣D      呢個完全無根據              個人意見....都糸果句.............,,眼緣..心水......信自己啦![正廟]]
明白師兄意思,非常感激您的回覆!真心感激!明白晒決定到了!
可以禁講!如果2個一模一樣的話....更糸供請個[[有入枓]]既佛像啦!廢話[[你自己都會信心強D啦]]             如果2個吾糸一模一樣的話....就眼緣..心水.為主!    因為佛力.法力...糸無型亦無包..亦不一定感受到.....   但如果你請尊供奉型...返屋企...供奉的話....即代表日日夜夜都會...[朝夕相對].....禁糸吾糸應該以  眼緣..心水.為主!
因為合眼緣但又無齊全資料及封底,有封底嘅眼緣又麻麻!所以就唔敢請住!經師兄你解釋完,我決定請合眼緣的!因為會對一世的!亦只求一尊
諗左幾日,都決定唔到!因為唔識嘢,多謝師兄真誠解答