新會員登記
搜索
查看: 1756|回復: 11

[討論] 擺放佛牌的位置

頭像被屏蔽
基於屋企有放神枱係拜祖先~平時老豆會放藥師佛係神枱下面既一張類似枱仔既野上面,以我知知無理由佛會under祖先既神枱下面
咁我就整左幾個勾係上格床(放雜物)既條木邊到~就而家連我既牌一齊掛起左,咁樣會唔會有問題?因為我訓下格床的
吾係好明,但以我理解的話,我有聽過有師兄話屋企有祖先的話一定係擺祖先係最上,之後先佛祖,亦有d人話其實2個邊個擺上面都ok,我主觀甘睇就覺得祖先係上面較為洽當,但原因又吾係甘講得出..
芭蕉仔 發表於 5-7-2015 02:53
吾係好明,但以我理解的話,我有聽過有師兄話屋企有祖先的話一定係擺祖先係最上,之後先佛祖,亦有d人話其實2個 ...

我又覺得應該最高係佛/菩薩, 下面祖先。

祖先高過佛點都好怪…

題外話:唔知點解中國人屋企通常得觀音但冇佛祖…
祖先都係鬼點會高過神佛呀,佛牌一定放高處。
頭像被屏蔽
吾係好明,但以我理解的話,我有聽過有師兄話屋企有祖先的話一定係擺祖先係最上,之後先佛祖,亦有d人話其實2個 ...

唔會啊,如果有拜觀音既人,一個三層櫃,一般最高觀音,中間祖先,最底係地主咁
頭像被屏蔽
ShinHO@FB 發表於 5-7-2015 03:34
我又覺得應該最高係佛/菩薩, 下面祖先。

祖先高過佛點都好怪…

通常屋企都拜觀音,可能同觀音係中國流傳既故事較多呱?
你已經將佛牌掛係最高位,無問題吖

如果我無記錯的話,傳統中國敬信佛教的家庭,供奉佛陀/菩薩的壇和供奉祖先的靈位是分開的
tatata999 發表於 5-7-2015 10:27
通常屋企都拜觀音,可能同觀音係中國流傳既故事較多呱?

觀世音菩薩是一位悲心極重的八地菩薩,又以其修行得道的法門因緣,尋聲救難,又察照我們娑婆世界舊時的女性受苦最多,故經常以女性之法相行救苦救難(這一點是十分特別的,在這麽多位八地以上的大菩薩中,就只有 觀世音菩薩會以女性法相示現),故此就算是目不識丁的鄉村婦孺,皆受 觀世音菩薩的慈悲所攝而崇拜「觀音娘娘」 故以前中國有句老話,「家家觀世音,戶戶彌陀佛」

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 5-7-2015 13:29
觀世音菩薩是一位悲心極重的八地菩薩,又以其修行得道的法門因緣,尋聲救難,又察照我們娑婆世界舊時的女 ...

菩薩分地係點?師兄可唔可以講多少少