新會員登記
搜索
樓主: Marron

[坤平] 搭的士個司機唔肯收錢,你試過未?

好心有好報!

評分

查看全部評分

好人有好報!

評分

查看全部評分

所以話呢啲點可以用常理解釋
我講出事實真相,可能大家唔啱聽.

呢啲係香港島的士慣性做法
佢哋打死都唔會過海,因為去九龍容易,回程要等客,撞正塞車會,好浪費時間如果冇客要吉車回程,

三失司機:無錢賺,無咗時間,無咗石油氣,

條數就係咁計,租架的士一更12小時要付$380蚊,如果過海賺你百幾蚊就算收理來回隧道費都補唔番,随時唔見3個鐘以上(損失係$300以上)

佢哋情願在香港島載客食散餐多小錢無驅,密食當三餐,揸熟了知邊道搶客,避開快相陷阱,所以佢哋情願免費提出車你哋去過海九龍的士站,

正所謂一家便宜兩家著,你又唔駛比多一程隧道費,佢又唔駛比你告佢拒載,何樂而不為?

不過最憎有啲的士大佬,唔比你開門上車,又或者冚旗,問定你去邊先,唔啱佢口味,就開車即走,

冚旗車就冇佢符,但如果冇冚旗就一定上車坐定先好講過海目的地,睇下佢點做,最老土又唔過海又收錢車你去過海九龍的士站,

你只好企硬要佢一定過海,等的士司機主動免費提出車你哋去過海九龍的士站.千奇唔好比佢蝦.
基本上係拒載,

你又跳咗上車,

的士司機自己好明白,

佢免麻煩又點敢收你錢