新會員登記
搜索
查看: 1608|回復: 11

[討論] "五條經文"算唔算係佛牌

小弟有個"前五條經文,後五條鑽石經文"既牌,但就唔清楚算唔算係佛牌

單戴的話,需要守禁忌嗎

所以請教下各位
這五條經文的牌在國內好似好流行 見有版主都拍賣此五條經文的牌, 咁應該算係佛牌吧
我曾經聽牌商講戴五條經文佛牌不用守任何禁忌。
9394abc 發表於 26-6-2015 23:50
我曾經聽牌商講戴五條經文佛牌不用守任何禁忌。

不是吧, 戴佛牌應有的禁忌都應該一樣要守的吧, 只是需吾需要守五戒咁就不知了, 要問番製做的師父
可以守都守啦,這是尊重喔!
頭像被屏蔽
    各位師兄非常簡單 :
1) 五條經文"力量"從何來 ? 係( 阿贊 及 僧人 )持戒修成才有"力" ,
    當初不守戒"力量"冇咩明顯損失 , 久而久之 及 習慣冇戒任意
    加害別人动物, 直至<經文>敵不過"因果"時, 一次奉還 !

2) 剌符師傅 目的也希望用不同方式, 幫助臮生解災滿願後, 張此
    感激心散發到其他人( 臮生 ), 從而積聚更大功德 .
    唔係畀自己有勉死金牌 , 為非作惡 , 明白嗎 ?!

評分

查看全部評分

axe 發表於 27-6-2015 12:42
各位師兄非常簡單 :
1) 五條經文"力量"從何來 ? 係( 阿贊 及 僧人 )持戒修成才有"力" ,
    當初不守戒 ...

師兄會唔會諗多左
蝦條需然冇佛相,但都係屬於咒的一種,若然不尊重又何必信奉
無言
小小牛 發表於 27-6-2015 09:22
不是吧, 戴佛牌應有的禁忌都應該一樣要守的吧, 只是需吾需要守五戒咁就不知了, 要問番製做的師父
...

我意思是牌商說帶五條經文佛牌不用守剌符五條經文禁忌,不是不用守任何佛牌禁忌。