新會員登記
搜索
樓主: 李金明@FB

[討論] 真真 假假

李金明@FB 發表於 22-6-2015 12:42
有師兄話,了解Unite 先發帖嘛~
我不知有沒得罪,所以先道歉,
我只是分享,比一些拿證書假的證書

假鈔, 假畫, 假酒, 假 passport......乜都有假, 但是否這個世界就沒有真鈔, 真畫, 真酒, 真 passport 呢 如果 師兄你真的想做好事, 不如好似政府教市民分辨真假鈔票咁樣, 將真假證書放大頭相, 教下大家點樣分辨仲好 la 而吾係好似你現在發這帖, 在暗示好像所有泰國的公證行出的證書都是假的, 都是騙人的

如果你說的是圖鑑, 這的確是讓人分辨真假牌的好方法; 而且, 這亦是公證行用來鑑定佛牌聖物的指標之一, 更不用說公證行的圖鑑會齊全過你   
至於到原廟向僧人供請, 係人都知道會請到真牌 la, 之不過如果原廟已經無此牌, 就只能去市場上找了, 但是否下下為了請一塊牌就要買一本圖鑑呢 如果我要請十幾二十個不同師父的牌, 咁我係咪要買齊十幾二十本圖鑑先可能請到真牌呢 又如果找不到那位師父聖物的圖鑑呢, 那我是否 e 一世都吾使指意請到個位師父的聖物呢

評分

查看全部評分

收藏家在網絡上看到這些照片感到很新鮮很高興,所以急不及待要分享吧

評分

查看全部評分

李金明@FB 發表於 22-6-2015 13:06
算吧啦你,你有幾粒牌,你自已的牌拿去比賽拿證書翻來的?
你有去過比賽 ?
...

比賽呢。就去過下了。
咪係咯。得個講,分享先係正路,講就天下無敵
小小牛 發表於 22-6-2015 14:15
假鈔, 假畫, 假酒, 假 passport......乜都有假, 但是否這個世界就沒有真鈔, 真畫, 真酒, 真 passport 呢{ ...

咪係囉...請尊牌洗唔洗research到2036,拍戲呀,驚成咁唔好請最好
真=由高僧加持祝福過便是真!

假=由一些發心不良的商人冒充佛牌外相而已!

是否這樣理解?
luiho 發表於 23-6-2015 00:21
咪係囉...請尊牌洗唔洗research到2036,拍戲呀,驚成咁唔好請最好

Agree x 2
abcabc 發表於 23-6-2015 00:44
真=由高僧加持祝福過便是真!

假=由一些發心不良的商人冒充佛牌外相而已!

真=由原作品製作的高僧/大法會加持祝福過便是真!

ShinHO@FB 發表於 22-6-2015 14:14
同意樓主所講,卡/証書只係一種參考,最好都係增加自己既知識。但我又唔咪好明樓主其他論點,一時又話卡或 ...

懶人就信證書就好咯,他多錢,不要學.
我奧語不好,不多話說,多得罪的地方你就原諒我啦,
他們自已中意,可能他自已不會看是正是假,先要用證書。
有證書有註冊就是真的