新會員登記
搜索
查看: 1189|回復: 7

新手.澤度金經文一問

其實澤度金經文有幾多種?
朋友教先念佛首經3次
泰文澤度金名9次
獨立經文:
泰文澤度金名
ma ha ta話
ma ha po 多
ma ha la 婆多 pa wan多咩(唔識拼音...大至係咁)3次
之後許願
佛弟子(自己名字)求澤度金天神(....願望)
佛弟子(自己名字)誠心誠意祈求
以上經文係阿贊初師傅教我朋友

補充內容 (8-6-2015 17:31):
另外想問上香的問題,,朋友教上9支黑色香,,9支係有咩特別意思?
以下連結可供參考:
http://www.modonut.net/wizContent.asp?wizConID=78&txtmMenu_ID=7

事實上有好幾個經文,不過以前的澤度金法會中普遍都會用以下經文:

評分

查看全部評分

hook282000 發表於 8-6-2015 23:57
以下連結可供參考:
http://www.modonut.net/wizContent.asp?wizConID=78&txtmMenu_ID=7

應該如何供奉澤度金?搵唔到適用文章T^T求幫助T^T
DannyCheung2@FB 發表於 9-6-2015 14:22
應該如何供奉澤度金?搵唔到適用文章T^T求幫助T^T

誠心祈求就可以了,不需太介懷表面上的情節
基本上唸佛首經都ok 誠心合十就可以
雖然每一個師父都有自己獨有經文 但我地好難去好似師父咁讀每個音都岩都準確,最緊要誠心就可以,我有時每日都係拎起尊牌合十就戴,除落黎果陣都係拎起尊牌合十先除,表示尊重,間中先會唸佛首經,
mingwong814 發表於 10-6-2015 00:39
基本上唸佛首經都ok 誠心合十就可以
雖然每一個師父都有自己獨有經文 但我地好難去好似師父咁讀每個音都岩 ...

唔該師兄
因為家中有個供奉型所以想了解多d
hook282000 發表於 10-6-2015 00:30
誠心祈求就可以了,不需太介懷表面上的情節

係既師兄
多謝指教

如果你話阿贊初師父既澤度金經文
我有拼音 係我聽住錄音寫出黎既
Jatukam Ramathep
Mahadewa Mahaputu
Mahalapo 拍onepu咩