新會員登記
搜索
樓主: 芭蕉仔

戒食牛肉。。

小小牛 發表於 6-6-2015 22:36
哥仔,食咁多生蠔,某方面好容易衝動o架喎

我吾會 有抗體
小小牛 發表於 6-6-2015 22:38
我突然想起,我暫時可食到嘅生肉係西班牙嘅黑毛豬火腿

haha 我無甘揀飲擇食XD
韋拿 發表於 6-6-2015 23:12
下次打邊爐留意下先

講真,,我係吾知點解呢排食牛有d反胃..跟住諗諗下反正牛甘多激素,又會搞燥個人,不如戒埋去XD
seilohk 發表於 7-6-2015 00:39
素食配合運動對控制體重真係好有效,皮膚都靚d (腸道通常都暢通d) , 但當然要食得全面。 ...

師兄好健康喎..
芭蕉仔 發表於 6-6-2015 17:43
吾通係我問題 我中意5成..

你食五成,但又話覺得d牛腥,講唔通喎
小小牛 發表於 6-6-2015 22:34
如果係靚嘅草飼牛,我都接受到七成熟嘅,不過再靚嘅黑毛豬,我都要食十成熟的
...

你真識食
小小牛 發表於 6-6-2015 22:38
我突然想起,我暫時可食到嘅生肉係西班牙嘅黑毛豬火腿

唔貴都擺唔到入你口
seilohk 發表於 7-6-2015 00:39
素食配合運動對控制體重真係好有效,皮膚都靚d (腸道通常都暢通d) , 但當然要食得全面。 ...

運動是體能活動,素食時真係要睇清楚狀況才選擇是全素定半素食。
素食加運動是想身體好,不要過份而令身體反受了損,這就離了原意了。
TAISIN 發表於 7-6-2015 14:32
運動是體能活動,素食時真係要睇清楚狀況才選擇是全素定半素食。
素食加運動是想身體好,不要過份而令身體 ...

同意,所以我強調食素是要食得全面,太過執著是否吃素亦只會對身心有損。
我覺得如果以宗教理由而茹素,大前題是要吃得開心,享受,否則就係有點本末倒置。
seilohk 發表於 7-6-2015 15:12
同意,所以我強調食素是要食得全面,太過執著是否吃素亦只會對身心有損。
我覺得如果以宗教理由而茹素, ...

對!
吃得不開心就如活受罪。