新會員登記
搜索
樓主: 芭蕉仔

戒食牛肉。。

danielchung 發表於 5-6-2015 22:40
我喺小六嗰時已經戒咗牛肉,其實真係無想食過

師兄有無咩特別原因要戒?
我一黎為身體,等個人無甘燥
二黎為信仰,我知好多佛教徒都吾食牛
seilohk 發表於 5-6-2015 22:42
我都戒左牛,係自然唔想食。

d人話食牛個人會好易燥底,話牛有太多激素既野,好易影響人既情緒
小小牛 發表於 6-6-2015 00:25
原來請 佛牌係有另一種功德嘅,就係阻止吾好自相殘殺

其實好多人都知呢個故事,所以好多拜觀音既人都吾會食牛
芭蕉仔 發表於 6-6-2015 12:18
相傳觀音爸爸死後轉身做牛,所以拜觀音既人都吾會食牛,我媽媽都係,但佢拜神會拎肉供 ...

同你媽媽講, 天神係一種高級的生命型態, 係吾會食我們這個娑婆世界嘅血腥污穢的肉類o架 只有供鬼, 供邪靈, 供惡魔, 供妖精......先至會供肉, 供血, 供生靈......o架咋
芭蕉仔 發表於 6-6-2015 12:17
都岩既。。早2日仲要發燒,以家就黎連煙都戒埋

吾戒煙吾好咀你女朋友喎
芭蕉仔 發表於 6-6-2015 12:20
係ok喎師兄 呢招行得通,但你剩係戒a5和牛

我除咗人肉, 生嘅肉吾食之外, 乜鬼肉都食o架喎
芭蕉仔 發表於 6-6-2015 12:25
其實好多人都知呢個故事,所以好多拜觀音既人都吾會食牛

Again, 拜觀音吾食牛只是一種民間信仰, 你搞清楚 大慈大悲觀世音菩薩是一個什麼樣的生命体先, 如果無理可依, 我們都還可以以傳說來暫時去暸解一件事, 但 佛陀有關「菩薩乘」的經典都仍在, 而仍然以傳說來作「拜觀音」這種行為的依歸, 暈
芭蕉仔 發表於 6-6-2015 12:24
d人話食牛個人會好易燥底,話牛有太多激素既野,好易影響人既情緒 ...

其實唔只牛,豬羊雞我都好小食,但因屋企関係.... 雞都會酌量食小小..
小小牛 發表於 6-6-2015 10:12
你睇下八地菩薩嘅「生命形態」就知o架喇, 拜觀音吾食牛肉 e d 係民間信仰來o架啫
...

我沒拜觀音,不大清楚。
總之凡事隨心,感到有厭惡便不要做。
芭蕉仔 發表於 6-6-2015 12:17
都岩既。。早2日仲要發燒,以家就黎連煙都戒埋

食牛肉感覺真係比較燥...