新會員登記
搜索
樓主: coffeecrazy

好擔心...

多謝各位師兄,師姐賜教,我個仔唔係讀醫,係就仲驚!
我明白佢冇信仰,臨急抱佛腳的確唔係咁好,
但係又唔知仲可以為佢做D乜...
唉!

coffeecrazy 發表於 3-6-2015 21:16
佢份人好求其,唔戴頸可能會放入褲袋,有冇問題架?唔該師兄!

師姐,如果你以為帶咗佛牌/符珠/符管……就可以百毒不侵,這是迷信啊 至於以藥師佛牌治病,供奉藥師佛,諗誦藥師經,唸大悲水……等等方法,有一個基本條件,就是你要「信」先得,「信為道源功德母,長養一切諸善根」,如果你兒子並不相信這些「玄學」 所以正如 Daniel版主所言,以醫學的理性處理手法就好 但若果你仍想以自己的方法去幫助兒子,在佛教來講,你可以試下用迴向的方法,如 樹版主所講,你將諗誦藥師經的功德,將供僧的功德,將放生的功德(請務必以正確的方式來放生)……等等功德,迴向給你的兒子,保佑他能在韓國避過這次沙士瘟疫,身體健康

不過,佛說:「業力不可思議」,迴向似終是間接的,你兒子有你兒子的定業,師姐以無私的母愛來祝福你的兒子就好,不要太執著於結果啊

評分

查看全部評分

小小牛 發表於 3-6-2015 21:52
師姐,如果你以為帶咗佛牌/符珠/符管……就可以百毒不侵,這是迷信啊  至於以藥師佛牌治病,供 ...

多謝師兄教誨,先唔講信仰,淨係講佢咁大個人,就算戴個佛牌真係可以百毒不侵,我都迫唔到佢戴,呢點我明白,只係佢要去半年,所以我真係擔心...或者要冷靜嗰個係我...
一切自有天意,盡了力便可。但奈何始終是親人,個份擔心真係難以寫出來。
TAISIN 發表於 3-6-2015 22:06
一切自有天意,盡了力便可。但奈何始終是親人,個份擔心真係難以寫出來。

多謝師兄安慰!
養兒100歲長憂99,依刻需要既係留意韓國疫情發展,如果事態嚴重你仔都未必可以入境
coffeecrazy 發表於 3-6-2015 22:04
多謝師兄教誨,先唔講信仰,淨係講佢咁大個人,就算戴個佛牌真係可以百毒不侵,我都迫唔到佢戴,呢點我明 ...

師姐言重了,教誨就吾講得,大家討論下而矣
韋拿 發表於 3-6-2015 23:02
養兒100歲長憂99,依刻需要既係留意韓國疫情發展,如果事態嚴重你仔都未必可以入境 ...

係嘅,唔該晒師兄!
小小牛 發表於 4-6-2015 00:41
師姐言重了,教誨就吾講得,大家討論下而矣

好彩有各師兄賜教咋,個心先定返D,多謝呀!
師姐唔好太擔心,學師兄們話齋,若情況轉壞,會禁止入境的。