新會員登記
搜索
樓主: ykh420

佛牌掛腰一問

http://www.unitehk.com/forum.php ... tra=&highlight=哈努曼&page=1
我都覺得係,但權兄講得都應該堅嘅
所有陰或古曼同埋冇佛天神像如符管符珠都是腰以下,但符管符珠唔好放Pat pat褲袋到,最好掛腰處。
芭蕉仔 發表於 1-6-2015 14:39
好似吾係神佛仙都可以掛腰,,例如2哥豐

師兄,小心喎,如果根據興茂的講述,由二哥豐認可製作的牌,我就吾敢掛腰喇
ykh420 發表於 1-6-2015 14:52
5# ykh420
1-6-2015 14:50
財龜呢?但有善加財/師父自身,有時又見師兄張四面神管符掛係到 ...

如果係 龍婆神尼的龜龜可掛腰,因為無聖者法相,但 龍婆了有善加財/師父自身的財龜當然吾可以掛腰 la
ykh420 發表於 1-6-2015 14:52
5# ykh420
1-6-2015 14:50
財龜呢?但有善加財/師父自身,有時又見師兄張四面神管符掛係到 ...

四面神符管不可掛腰,這不同於只有符咒的符管,差點講漏咗
小小牛 發表於 1-6-2015 21:14
師兄,小心喎,如果根據興茂的講述,由二哥豐認可製作的牌,我就吾敢掛腰喇
...

haha,本身我朋友幫我請左2塊我之前都捐左出去慈拍去尼泊爾,
所以我純粹問下架咋XD

甘5眼4耳0.0?

據權兄所講5眼4耳都係冠蘭聖物,當然我會信權兄啦

有時一些體積較大/重量較重/較美觀的冠蘭聖物,總之就覺得掛o係腰覺係怪怪的我就會掛o係頸後
當然要係正法開光啦
芭蕉仔 發表於 2-6-2015 00:48
haha,本身我朋友幫我請左2塊我之前都捐左出去慈拍去尼泊爾,
所以我純粹問下架咋XD

五眼四耳可以掛腰的, 但小心是否請了「陰」的五眼四耳
神龍猜 發表於 2-6-2015 02:45
據權兄所講5眼4耳都係冠蘭聖物,當然我會信權兄啦

有時一些體積較大/重量較重/較美觀的冠蘭聖物, ...

如果可行既話我會當鎖匙扣用
小小牛 發表於 2-6-2015 09:08
五眼四耳可以掛腰的, 但小心是否請了「陰」的五眼四耳

陰法開光??
定係講緊個師父破戒??