新會員登記
搜索
樓主: marcotkd0201

[求教] 去邊間寺? (泰國)

印象中,Wat Suthat又真係好似冇供奉型拉胡~
你去得華南蓬寺
http://www.hk-thaibuddha.com/for ... &extra=page%3D1
梗要去埋
http://www.hk-thaibuddha.com/for ... &extra=page%3D1
因為兩廟不遠~
world 兄:
拉胡如果請既話, 我想請牌先, 不過可以既話當然想去拜下拉胡, 同埋晌度諗, 以拉胡為例, 如果間寺本身無供奉拉胡, 但又會唔會請到拉胡牌? 如果有, 力量是否一樣咁強?

華南同屈膠都想去埋(希望有時間, 因為只去得一間), 因為華南好近地鐵, 知道屈膠其實好近, 到時再睇下點行去
話時話, 華南蓬寺有什麼出名架?
marcotkd0201 發表於 21-9-2011 23:25
world 兄:
拉胡如果請既話, 我想請牌先, 不過可以既話當然想去拜下拉胡, 同埋晌度諗, 以拉胡為例, 如果間寺 ...

拉胡如果請既話, 我想請牌先, 不過可以既話當然想去拜下拉胡, 同埋晌度諗, 以拉胡為例, 如果間寺本身無供奉拉胡, 但又會唔會請到拉胡牌? 如果有, 力量是否一樣咁強?
..首先,我覺得唔好唸得咁複雜,心誠則靈!!..."拉胡"最出名應是"屈史實燙",但不在曼谷,在佛統府。
華南同屈膠都想去埋(希望有時間, 因為只去得一間), 因為華南好近地鐵, 知道屈膠其實好近, 到時再睇下點行去
..坐的士又得,搭Tuk Tuk又得, 步行過去亦可!
話時話, 華南蓬寺有什麼出名架?
可以到"義德善堂"先捐棺(做善事呀!!)而 華南蓬寺 最出名就係多其他廟的佛寶供請。

評分

查看全部評分

{:1_1:}{:1_1:}有道理!
marcotkd0201 發表於 21-9-2011 23:25
world 兄:
拉胡如果請既話, 我想請牌先, 不過可以既話當然想去拜下拉胡, 同埋晌度諗, 以拉胡為例, 如果間寺 ...

Wat Hualamphong行去屈膠戰化最多係30分鐘
一場過到去, 去多間廟禮佛都唔錯架

印象中....小弟由屈膠搭的士番siam square都係大約3, 4X銖

愈講愈想飛多轉泰國{:6_294:}