新會員登記
搜索
樓主: BKA

[討論] 生活小常識: 骨灰牌

小小牛 發表於 28-5-2015 09:22
龍婆添嘅仆叻仆爽吾止一萬幾千 ar ma  計也剎無十幾二十萬請吾到o架喎
...

牛兄 我指係有一萬幾千塊
唔係一萬幾千蚊請到
BKA 發表於 28-5-2015 11:13
牛兄 我指係有一萬幾千塊
唔係一萬幾千蚊請到

BKA兄, 你講緊假牌呀嘛, 邊可能有咁多仆叻/仆爽/計也殺真品
小小牛 發表於 28-5-2015 11:40
BKA兄, 你講緊假牌呀嘛, 邊可能有咁多仆叻/仆爽/計也殺真品

龍婆添的一糸列 碰派古曼的聖物為例大大話話一萬幾千塊
坤平扑叻 扑爽 雞也沙 大頭小頭 lookom等等

應該加加埋埋一定有掛
hook282000 發表於 28-5-2015 01:51
還記得早幾年前,我爺爺過身多時,由土葬的骸骨拿上來再拎去火葬變成骨灰,我當時有份把骨灰送到骨灰龕場, ...

有得揀 緊係揀最好
但身邊好多人請牌第一句就問有無碰派嫁??
老老實實
多或小 純或淡 我地根本唔知(可能真係有記載到?!!)
無理由拎塊去化驗有咩物質吧!!
同埋其實好多出名的骨灰聖粉如碰派古曼粉
骨灰只係聖粉既其中一樣吧!
應該仲有好多珍貴既物料先會制造咁傳奇既碰派古曼粉

所以我話唔好刻意用"碰派多或小"去斷定你請唔請個塊牌或係唔係好牌
因為係無法測量
與其係咁 倒不如去研究該師傳的背景佛牌的歷史仲可行吧
小小牛 發表於 28-5-2015 09:29
有d 法門係需要用到碰派嘅, 當然一塊牌的碰派粉含量度就會成為評價的其中一個原因, 只是一塊牌是否能夠受到 ...

可惜有好多師兄唔明白呢個道理

只關注其一 卻忘了其二三四五六七八九樣既重要性...
BKA 發表於 28-5-2015 12:14
有得揀 緊係揀最好
老老實實

可見到骨灰或骨粒是外觀的問題,不代表力量
由於我們這些凡人都只可以憑外觀目測佛牌,所以我們都只會認為可見到骨灰或骨粒是感覺上好一點,亦是主導人們選擇佛牌的傾向,所以可見到骨灰或骨粒可能是更好或一樣,不過這是無法證實,但視覺上絕對是滿足人們的需求,但也不能否定可見到骨灰或骨粒的佛牌是否更強。

評分

查看全部評分

BKA 發表於 28-5-2015 12:00
龍婆添的一糸列 碰派古曼的聖物為例大大話話一萬幾千塊
坤平扑叻 扑爽 雞也沙 大頭小頭 lookom等等

真係無咁多o架喎, 有機會問一問人再 cnfrm 你
BKA 發表於 28-5-2015 12:14
有得揀 緊係揀最好
老老實實

其實只有新手上路先會請牌第一句就問有無碰派粉o架啫, 稍有經驗的都知道, 很多出名的佛牌, 無論新舊, 大把都無碰派粉 la, 但一點都不便宜唷 其中最大反差的, 莫過於 龍婆添, 若論坤平, 沒有一款坤平的供金能夠貴得過 龍婆添的碰派坤平, 但如果在 龍婆添的聖物當中, 計也剎郤並不是最高價的, 而是 龍婆添的自身金屬牌 如果d 新手上路 check 完個行情都仲單單只看有無碰派粉來請牌, 咁就認真是吊拔
小小牛 發表於 28-5-2015 15:50
其實只有新手上路先會請牌第一句就問有無碰派粉o架啫, 稍有經驗的都知道, 很多出名的佛牌, 無論新舊, 大 ...

有很多古金屬牌個價錢D零多到我都未見過