新會員登記
搜索
樓主: Marron

[象神] 人生第一個象神BB壇

danielchung 發表於 15-5-2015 09:58
唔好放房,一係就獨立房,房中太多私人野,不宜設壇

你有供香? 供咩野香? ...

哦,咁我整間房仔俾佢。
香係薰衣草香,玫瑰香都有。正確嗎?
真係要供奉就請番個供奉型 la, 有d 供奉型 10寸到o架咋, e 粒小立尊應該帶上身 ar ma
Marron 發表於 15-5-2015 10:11
哦,咁我整間房仔俾佢。
香係薰衣草香,玫瑰香都有。正確嗎?

我意思係唔好係房設壇,係比間房仔佢,平時係閂門?只有供香先誧經先打開?

要知道供壇不宜會影響供主的

你D香係咪三角錐形?室內細壇供呢隻唔錯,以個人經驗,至少D香灰唔會隨處飛

切記要保持空氣流通
小小牛 發表於 15-5-2015 10:14
真係要供奉就請番個供奉型 la, 有d 供奉型 10寸到o架咋, e 粒小立尊應該帶上身 ar ma
...

依個係供奉型o架....我尊燈問權兄請嘅...
帶上身太大個
大約有6cm高
danielchung 發表於 15-5-2015 10:22
我意思係唔好係房設壇,係比間房仔佢,平時係閂門?只有供香先誧經先打開?

要知道供壇不宜會影響供主的 ...

哦。。。原來係咁。。。
三角錐形香都好喎!聽日去買~~~
但係有一問題。。。我只可以放個壇係房。。。咁點好呀?
如果環境真係唔適合,我情願割愛放上慈拍。
Marron 發表於 15-5-2015 10:31
哦。。。原來係咁。。。
三角錐形香都好喎!聽日去買~~~
但係有一問題。。。我只可以放個壇係房。。。咁點 ...

哈哈,錐香可以DIY的,我都試過,效果唔錯,至少知係咩野材料~~

因為我會點住香黎誦經,所以對香係有D要求

其實壇係好莊嚴既,係果D社交網見D人一推推野砌埋一齊,東一件西一件,又話係壇,真係無言
danielchung 發表於 15-5-2015 10:43
哈哈,錐香可以DIY的,我都試過,效果唔錯,至少知係咩野材料~~

因為我會點住香黎誦經,所以對香係有D要 ...

我會學習下架喇。。。
多謝分享
Marron 發表於 15-5-2015 10:23
依個係供奉型o架....我尊燈問權兄請嘅...
帶上身太大個
大約有6cm高 ...

6cbm, 咁戴又真係大咗d
多謝分享