新會員登記
搜索
樓主: 芭蕉仔

[求教] 新手問問題..

芭蕉仔 發表於 13-5-2015 16:47
明白..我理解到既係龍婆先係學佛之人..
而其他阿贊,古巴,乜衣物衣師傅果d無學過法,,純粹係修其他科,,岩嘛 ...

唔好咁執著個名啦
西方人係咪一定唔食飯?
亞特蘭提斯 發表於 13-5-2015 17:33
唔好咁執著個名啦
西方人係咪一定唔食飯?

明白.. 因為我無咩Concept..
黃衣:是和尚/ 龍婆/ 出家人, 守禮220條。 那是袈裟的顏色。

白衣: 多數是法師/ 醫師, 守禮25條。而"阿贊" 泰文意指教師, 多數中學以上教師都叫"阿贊"。就算龍婆, 近代也不區分, 都會被叫"阿贊"。

紅衣:是泰國北部清邁的和尚/ 出家人, 守禮120條。 那是袈裟的顏色。

黑衣:多數是降頭師/ 巫醫, 守禮15條。多數透過法科辦事或治病
ShinHO@FB 發表於 14-5-2015 00:45
黃衣:是和尚/ 龍婆/ 出家人, 守禮220條。 那是袈裟的顏色。

白衣: 多數是法師/ 醫師, 守禮25條。而"阿贊"  ...

姐係黃衣係龍婆..紅衣係古巴..而白衣同黑衣就因為吾係出家人無修佛學..
明白!!!!!感激師兄解答
芭蕉仔 發表於 14-5-2015 01:53
姐係黃衣係龍婆..紅衣係古巴..而白衣同黑衣就因為吾係出家人無修佛學..
明白!!!!!感激師兄解答 ...

咁你認為阿贊多有無學法
只要你肯爬文·你要的答案全部都有講過·唔清楚的以後請牌前·先瞭解清楚先去請
DICKSOK 發表於 14-5-2015 02:56
咁你認為阿贊多有無學法

有,一樣米養百樣人嘛
kkk 發表於 14-5-2015 09:26
只要你肯爬文·你要的答案全部都有講過·唔清楚的以後請牌前·先瞭解清楚先去請 ...

係既師兄..
芭蕉仔 發表於 14-5-2015 10:18
有,一樣米養百樣人嘛

咁你呢句野咩意思?
"姐係黃衣係龍婆..紅衣係古巴..而白衣同黑衣就因為吾係出家人無修佛學"
唔係正正就係話阿贊無學過法咩?
古巴係泰北對龍婆的尊稱,意思等於龍婆,例如古巴亞里亞察,古巴noi,古巴杰士那
阿贊唔係冇修過法,之不過係有啲中途還俗,仲有阿贊亦可解釋為老師,不一定是出家人