新會員登記
搜索
樓主: 芭蕉仔

[求教] 新手問問題..

芭蕉仔 發表於 13-5-2015 09:59
甘其實古巴,阿贊果d都一樣係有正法既好野
古巴淑便(吾知有無講錯)果d、阿贊查能、奧 呢d都係 ...

所有和尚都需要守戒 但唔係所有和尚都會守戒 我地叫呢類所謂和尚做邪師 穿袈裟做邪法個d就係
唔講明邊個啦 分辨好容易 世上無一部佛經教人做邪法
穿袈裟做邪法就係邪師
什麼拿人家的骨做佛牌呀
供奉死靈為功德比佢呀
通通都係邪道
是外道穿袈裟迷惑眾生遠離佛道的一個方法 千萬要小心

另外 全泰有幾萬和尚 點解好簡唔簡 係都要簡行邪法既和尚去親近?
是擔心生命太長 運氣太好 還是想早日往生??

評分

查看全部評分

芭蕉仔 發表於 13-5-2015 09:59
甘其實古巴,阿贊果d都一樣係有正法既好野
古巴淑便(吾知有無講錯)果d、阿贊查能、奧 呢d都係 ...

其實出家穿袈裟係需要好大既福報,係,你可以話我已斷六塵而走去出家,但可以維持幾耐呢?有幾多人一心出家之後還俗呢?

你可以講阿贊係有好人,我都認同,而且,呢個世界上都有唔少好人,係咪? 但要諗諗佢做既係佛牌,一樣以佛法去做助力既聖物,咁難道一個唔係佛弟子既會做得好嗎? 呢個問題你可以諗諗

而且,佛陀無時無刻都教我地放棄慾望,如果一個自稱為佛教信奉者同你強調呢個佛可以幫你點,果個佛可以點,你到要思考下,佢既野有無遠離佛陀教誨呢?

壇主係樓上都有講,破戒僧,尤其宜家係末法年代,魔王一早已同佛陀講佢D魔子魔孫會著袈裟,持戒缽去破壞正法,所以要小心選擇自己所信奉

成個POST都有唔少師兄比提示你,相信你亦都會知道點揀

評分

查看全部評分

人有分好壞 , 師父有分真假

好多人所謂既亞贊 , 掛羊頭 賣狗肉 ,

我認識某佛牌店,所請既亞贊,街邊紋身之後出過家,

就出黎話刺符大師,咁有幾多料呢?而該亞贊出家寺廟無任何法術學習,

佢既佛牌亦只係拎去寺廟,搵唔到師父影相 ,就話有不同師父開光,

講到最後,該佛牌店都知係騙人,但因為比亞贊既錢唔多,又可以獨家,更大力宣傳

落降頭呢?咪又係假,汁幾舊豬骨就當降頭聖物

出家人有無真假? 先不談論真假
出家人係需要轉戒,但會唔會有僧人唔守呢?
泰國經常有新聞關於師父因為做犯法既所謂聖物比人拉(如人骨 屍油等)

咁請牌咪好驚?泰國咁多大寺廟,又話無價值又話而家主持唔出名,又話無驚天動地既事,

最後都係個句,Unite強調勿請陰及不明來歷師父,信就信,唔信就算,你要去死都阻你唔到

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 13-5-2015 10:56
所有和尚都需要守戒 但唔係所有和尚都會守戒 我地叫呢類所謂和尚做邪師 穿袈裟做邪法個d就係
唔講明邊個 ...

甘其實係咪姐係無論係龍婆,阿贊,古巴,咩白黃紅黑衣師傅都有好有壞?

所以我決定以後請牌前都會搜尋一下出牌果位師傅有無出過陰牌..

我並吾係想揀陰法..陰牌......師兄吾好誤會..我就係吾想接觸到我先係到提問..
danielchung 發表於 13-5-2015 11:20
其實出家穿袈裟係需要好大既福報,係,你可以話我已斷六塵而走去出家,但可以維持幾耐呢?有幾多人一心出家 ...

甘佛既弟子係只有龍婆嗎..? 甘龍婆還俗後,,都係叫龍婆,,定係叫其他稱呼?

吾該哂師兄!
阿樹TEI 發表於 13-5-2015 11:23
人有分好壞 , 師父有分真假

好多人所謂既亞贊 , 掛羊頭 賣狗肉 ,

師兄放心,我個人都比較討厭陰物,, 至於不明來歷既師父就可能真係要爬多d文//
吾該哂師兄
芭蕉仔 發表於 13-5-2015 16:20
甘其實係咪姐係無論係龍婆,阿贊,古巴,咩白黃紅黑衣師傅都有好有壞?

所以我決定以後請牌前都會搜尋一下出 ...

那當然有 正所謂一樣米養百樣人
凡有出過一D古靈精怪既師傅 我地都會避開
就算有1%既機會 都要小心 無謂用自己既運氣賭博
芭蕉仔 發表於 13-5-2015 16:23
甘佛既弟子係只有龍婆嗎..? 甘龍婆還俗後,,都係叫龍婆,,定係叫其他稱呼?

吾該哂師兄! ...

如果我咁講你會比較易明

如果阿贊=中國人稱既師傅,中國人見到出家人都會叫師傅,道家,法科,六任既都叫師傅,EVEN同你屋企裝修既都叫師傅

但方丈只有佛教出家大德先可以稱呼

咁你可唔可以答到自己條問題?
亞特蘭提斯 發表於 13-5-2015 16:34
那當然有 正所謂一樣米養百樣人
凡有出過一D古靈精怪既師傅 我地都會避開
就算有1%既機會 都要小心 無謂 ...

明白.. 吾該壇主師兄
danielchung 發表於 13-5-2015 16:40
如果我咁講你會比較易明

如果阿贊=中國人稱既師傅,中國人見到出家人都會叫師傅,道家,法科,六任既都 ...

明白..我理解到既係龍婆先係學佛之人..
而其他阿贊,古巴,乜衣物衣師傅果d無學過法,,純粹係修其他科,,岩嘛師兄