新會員登記
搜索
樓主: moradok

[高僧自身] 龍婆碰屈蒼騎2515年自身[直嘆]黃銅鍍金版本

神龍猜 發表於 11-5-2015 02:55
我發覺好多師兄擁有2520年前的師傅自身牌後,都會落重本包金殼

謝謝抽空收看

補充內容 (11-5-2015 09:30):
因為本人很愛龍婆碰師父
LarryNg@FB 發表於 11-5-2015 05:08
非常感謝師兄的慷慨及熱心分享!!

謝謝收看
神龍猜 發表於 11-5-2015 02:55
我發覺好多師兄擁有2520年前的師傅自身牌後,都會落重本包金殼

睇下邊個師父 la, 同埋要睇埋係咪師父親自開光加持和「口碑」, 如果係 龍婆添, 你請得起都吾包個厚九成色黃金殼, 咁認真 too stranger, 除非你話黃金克你條命咁就無嘢講   又例如你請到 龍婆坤 2519 自身, 品相完好無磨損, 但包個普通防水殼來帶嘅話, 我除咗 O 哂咀之外都吾知仲會有咩反應   而至於 龍婆碰, 差不多所有他的自身牌, 如果你請到而又吾包番個靚靚金殼的話, 我只有無言以對
小小牛 發表於 11-5-2015 09:31
睇下邊個師父 la, 同埋要睇埋係咪師父親自開光加持和「口碑」, 如果係 龍婆添, 你請得起都吾包個厚九成色 ...

師兄你所言甚是

其實包防水金,開合金,礸石金殻之類是代表將好的東西給該件聖物,代表答謝和尊重之意。

正所謂人靠衣裝,佛靠金裝。

不是說不包金就不尊重,難道沒錢包就不尊重嗎?我只是說出這個風氣都是泰國人對待聖物的傳統,由其是老牌。

有些新牌都會有包金殻的,好像近期坤平派更乜,為了答謝都會包金殻的。

但年青人來說,金殻感覺很老土。我初接觸佛牌時都這樣覺得。
但慢慢地接觸得多,就會覺得沒有金殻,就覺得沒有完整的感覺一樣。

這些都是個人的感覺和所見,和大家分享一下
謝謝觀看
moradok 發表於 11-5-2015 13:28
師兄你所言甚是

其實包防水金,開合金,礸石金殻之類是代表將好的東西給該件聖物,代表答謝和 ...

完全同意 我惟一會認同土豪愛金作風的, 就是對待尊貴的佛牌 派更也之后, 有三期坤平, 我都要儲錢包金殼唷