新會員登記
搜索
查看: 1505|回復: 15

元朗開餐廳 服務南亞居民 明哥撐素菜 愛心飯堂擴張

轉載自326頭條日報
長期為露宿者送上愛心飯盒嘅深水埗明哥,除咗忙於打點「愛心飯堂」北河燒臘飯店嘅工作,最近仲有新構思,計劃喺元朗開新餐廳,服務南亞裔居民。佢仲追上健康潮流,鑽研素食菜式,除咗照顧有需要人士嘅五臟廟,仲為佢哋嘅健康着想。

明哥嘅燒味飯以大件夾抵食見稱,但對於Kelly呢啲追求健康飲食嘅女士嚟講,食肉太多好重口味㗎嘛!明哥留意到大家追求健康、低碳綠色生活;加上佢早前為一班在港滯留嘅少數族裔難民,度身訂造菜式,激發佢以「素」會友,研發出多款嶄新又健康嘅素菜。明哥同Kelly講,全部出品都健康有營,絕無雞粉、蠔油或味精㗎!

除開發素食餐牌,明哥仲有另一大計,計劃於元朗開「愛心飯堂」,因為該區好多老人家及少數族裔,希望幫到更多有需要人士。

明哥今晚更會舉行私人素菜飯局,請到不同團體好友及傳媒到飯店試菜,順道畀下意見。Kelly據聞款式好豐富,好似有中東鷹咀豆炒飯、紅菜頭湯、南瓜綠豆蕎麥粥、藜麥紅菜頭粥及牛油果伴乾果燕麥包等,預計會隨住不同時間或節日分段推出,各位粉絲密切留意啦!

開左一定去幫襯

評分

查看全部評分

明哥真熱心
明哥人情味感覺好温暖
向明哥致敬
香港之光~~~ 好人會有好報的@@@
係呀,明哥佢好善心,有次去佢到買飯票,佢都有講過比我聽佢呢個計畫(我估佢個個都講架)

佢仲有講希望係D比較貧窮既區域開飯堂,比d有同樣志向年青人打理,讓佢地自負盈虧
明哥
Have to support !!! 明哥
善心 好人有好報
明哥真係好好人