新會員登記
搜索
查看: 1744|回復: 12

[求教] 戴住佛牌,是不是凡事都要忍?

在日常生活中,有時會遇到俾人撩、不滿的事情、不公平的事等等

有時真係忍唔到,當然都會盡量忍....但有時真係忍唔到...

假如戴住佛牌出口,出粗口,出手~會唔會有影響

評分

查看全部評分

其實帶佛牌係為咗時刻記著佛佗的教誨!孝順父母,尊重長輩,凡是忍讓,保持善良的心!
如果講粗口及出手打人,本人覺得唔係太好

評分

查看全部評分

我覺得如果人地對你做出對肉體既傷害(即係打你)
先出手都未遲
忍忍忍.....!!! 想講粗口就用水果名....!
現今社會好多野都係逼不得己
好似小弟咁...岩岩係逼不得己既情況下
狠下殺手 打死左隻小強
忍唔到就除低佛牌,然後放手去幹(不過最好都係忍啦)
就算吾戴住佛牌, 凡事都應該先忍讓一下, 退一步海闊天空 ar ma 而且 師兄出手前要諗清楚, 如果不是出於自衛, 貿貿然出手打人是犯法的 至於講粗口, 現今社會是一種流行, 怎至一些粗口已經成為一種潮語, 但是若果戴住佛牌, 切記不可講辱罵別人父母, 師長的粗口, 你塊牌會失效的

評分

查看全部評分

天神將軍 發表於 18-3-2015 03:42
忍唔到就除低佛牌,然後放手去幹(不過最好都係忍啦)

師兄高招
凡是忍讓 忍一步海闊天空
我的理解忍不是死忍爛忍,而係五