新會員登記
搜索
查看: 1629|回復: 12

有關慈善拍賣

其實我放得慈拍, 捐咗款項件聖物就屬於你
我係專登將下標價mark到$50, 目的只係想多啲人能夠捐款到各慈善機構亦同時得到件聖物, 而唔係底價放售一件貨物
係某FB專頁嘅師兄, 各位佛牌收藏一定比我多, 珍藏度一定十分高, 如你心懷善心要係你地FB群出慈拍我相信你地有大把十分珍貴嘅佛牌捐出去籌更多錢
但收到我寄比你嘅牌馬上係FB群出慈拍賣, 老實講令我質疑各下當初下標時嘅心態, 感覺令我不太舒服
牌已經係你, 我冇權阻你,亦唔需要比credit我, 但各下真係有善心做善事定只為某FB專頁增加一點活動就你自己先知了
當然我要感謝你, 我都希望件牌能幫你籌到多啲善款
呢個FB專頁內好多熟悉嘅名字, 我相信你地睇到同明白

唔啱聽就當我發up瘋

評分

查看全部評分

以下係我個人見解
師傅做一塊牌出黎我假設出廟價100,[A]請左番黎,再作為慈善以低價/拍賣用番以上既款項黎做善事,我覺得無問題
以[B]再重覆以上行為,請左番黎,再作為慈善以低價/拍賣用番以上既款項黎做善事,我亦唔覺得有問題

師傅做一塊牌出黎..但令到A B更加多人可以接觸到佛牌佛法,令到各方都有幸為善事出一分綿力令大家向善..多做善事,何樂以不為?

我有次係到諗,如果我係廟捐錢,師傅送左一塊牌比我,之後用於慈拍,所得番黎既錢再捐番去廟,以下一手同樣再用於慈拍,所得番黎既錢再捐番去廟,不停重覆,呢一塊牌可以為廟宇帶來幾多既收入,亦能為自己積福,每一個層面上睇都係好事..師兄唔好太執著
PS.非當事人..只係有感而發,可能有D詞不達意,請見諒

評分

查看全部評分

DICKSOK 發表於 15-3-2015 15:19
以下係我個人見解
師傅做一塊牌出黎我假設出廟價100,[A]請左番黎,再作為慈善以低價/拍賣用番以上既款項黎做 ...

師兄所講我明白

師兄心意我相信佛法僧都收到嫁喇
師兄,
你地慈拍及佛教法信,  
另我感到布施殊勝,
如我能渡過這難關,
要學習各師兄.  
師兄 我都遇過一D人 知道你成日慈拍出去 , 之後係咁死R爛R~
最後話自帶 , 其實拎左上鋪賣~
DICKSOK 發表於 15-3-2015 15:19
以下係我個人見解
師傅做一塊牌出黎我假設出廟價100,[A]請左番黎,再作為慈善以低價/拍賣用番以上既款項黎做 ...

循環慈拍
我自己覺得是心態與動機的問題,如果在 師兄處慈拍了一件聖物回來,然后覺得又好像不太合眼緣,為了不要浪費了此聖物,那放在另一網站慈拍番出去,這就如以上位師言,未嘗不是一件好事 但如果是利用 Unite 慈拍來花少少錢獲得一件聖物,然后轉去另一網站以此聖物慈拍來用作沽名釣譽,咁這人的行為就相當差了
師兄!佛祖教導我們慈悲、放下執取

雖然可能今世未必給你看到因果,

不過因果業報自有定論,可必放在自己心上增添煩惱呢!

唔好太執著啦師兄, 如果佢係慈拍的話, 幫到人就唔好咁介懷, 你當初都係想到幫人先捐聖物出黎姐