新會員登記
搜索
樓主: kikiki

我又多咗條仔喇 >3<

對於捐款的慈善機構對象, 師姐的態度和分析所言怎是 我們的確不應借慈善機構的醜聞來作不佈施的藉口 但如果我們行善時能加上智慧和慎思, 以避免因行善反而得惡果, 或者減損了效果, 豈不更好

例如, 你不會俾錢那些來香港揾食的「乞兒黨」, 因為你知道這些內地來的乞兒是假的, 怎至一些背后是由極邪惡的人操控 他們拐帶兒童, 傷殘其身, 博取路人的同情 若果我們不分情由的給錢這些看上去極為可憐的乞丐, 其實只會助長一些邪惡的人而已, 更怎者, 會另到這些邪惡的人去捉更多的兒童來殘虐, 這豈不是好心做壞事嗎

又如某些慈善機構 -- 『公x金』, 已經是眾所周知的有「行政費」過高的問題, 而『樂施會』則是出名清廉, 工作人員都是無報酬的義工, 我們捐給『樂施會』的錢, 有 99% 都用到去有需要救助的人身上 那麽, 同樣是捐一百元, 捐給『樂施會』能救助到二個人, 但捐給『公x金』, 則可能只幫到一個人 那樣, 你會選擇將自己辛苦賺來錢, 捐給那一間慈善機構呢   

評分

查看全部評分

kikiki 發表於 3-3-2015 14:10
師兄可唔可以介紹吓例如邊D機構?! 我見無國界好似好D所以選擇咗佢唔捐紅十字鬼咋....  ...

無國界醫生都吾錯, 只係都會有行政費
kikiki 發表於 3-3-2015 14:10
師兄可唔可以介紹吓例如邊D機構?! 我見無國界好似好D所以選擇咗佢唔捐紅十字鬼咋....  ...

1.報紙有d慈善基金,可以指定捐比某受惠人,有d case真係好有需要幫助
2.某慈善機構(有醫院)可以指定將捐款捐去指定項目,例如使用於殮葬方面
3.捐錢去寺廟,寺廟時常將捐款去建學校/建醫院/送贈孤兒

這些會更多人受惠及來得更有需要及義意,師姐不妨考慮一下

sudha!

評分

查看全部評分

mike1582 發表於 3-3-2015 14:23
太有正能量,十分欣賞。
我未能做到樓主呢個層次,我只係不定期捐廟。

捐「正」廟功德大, 有數 ar ma
小小牛 發表於 3-3-2015 14:23
對於捐款的慈善機構對象, 師姐的態度和分析所言怎是  我們的確不應借慈善機構的醜聞來作不佈施的 ...

係呀,行政費都係一個問題,有D真係高得嚇死人

要做善心者,更要做一個精明既善心者

我真係唔想自己既捐款去左某高官包養既情婦對鞋到……

評分

查看全部評分

kikiki 發表於 3-3-2015 14:13
Wahahahaha.... 幾驚佢比條女我呀....

女, 我啱喎
Rajini 發表於 3-3-2015 14:26
1.報紙有d慈善基金,可以指定捐比某受惠人,有d case真係好有需要幫助
2.某慈善機構(有醫院)可以指定將捐款 ...

呢個好方便

見到想幫手就即時PPS搞掂,連去過數既功夫都慳返
danielchung 發表於 3-3-2015 14:32
係呀,行政費都係一個問題,有D真係高得嚇死人

要做善心者,更要做一個精明既善心者

我就鍾意「包攬捐錢」「正」廟就梗要捐o架喇, 跟住就樂施會, 無國界醫生, 奧比斯, 綠色和平......都會分別去捐, 儘量做到「廣結善緣」啦
danielchung 發表於 3-3-2015 14:35

呢個好方便

係呀!冇任何行政費,緊急基金撥出去又唔係太多,但係d受惠者真係好有需要畢錢用,意義才來得重大
小小牛 發表於 3-3-2015 14:37
我就鍾意「包攬捐錢」「正」廟就梗要捐o架喇, 跟住就樂施會, 無國界醫生, 奧比斯, 綠色和平.... ...

我都係咁,無國界醫生,奧比斯,飯票,供僧

廣結善緣