新會員登記
搜索
樓主: kikiki

[分享] 五條鑽石經文

師姐!第一日張相!太美好吸引
阿樹TEI 發表於 9-2-2015 14:48
見到就痛~師姐你痛唔痛呀

好痛~不過應該點都唔夠刺有色痛~
tim1207 發表於 9-2-2015 19:16
師姐真係要嚴守戒律,如果唔係破咗法就無用喇,所以我都未有勇氣去刺,怕自己破戒,到時就無用 ...

盡量提住自己㗎喇~希望慢慢習慣成自然啦~
kikiki 發表於 9-2-2015 20:55

師姐你以后都吾飲得酒了

泰國刺符係可以無色o架
小小牛 發表於 10-2-2015 09:52
師姐你以后都吾飲得酒了

唔好飲醉酒做錯事OK既...
kikiki 發表於 10-2-2015 10:40
唔好飲醉酒做錯事OK既...

No la 師姐, 受咗五戒一滴酒都吾可以沾唇o架呢
kikiki 發表於 9-2-2015 20:55

師姐,要清楚為咩野持五戒,為左刺完符龍婆叫你唔好犯五戒丫,定係為左自己而持五戒

但又唔駛太大壓力既,人始終有業障,既然已發心持戒,真係犯左就要懺悔,其實你已經比其他人叻架喇
danielchung 發表於 10-2-2015 12:25
師姐,要清楚為咩野持五戒,為左刺完符龍婆叫你唔好犯五戒丫,定係為左自己而持五戒

但又唔駛太大壓力既 ...

謝謝師兄提點...守五戒當然係為咗自己而守並非因為龍婆而守... 可能係我唔識聽泰文啦, 龍婆當時無特別吩咐D咩(不過好多人話刺完符要守五戒)... 不過本人覺得就算係有刺又好, 無刺都好, 守五戒本身係好事呀, 再者...如果我強迫自己去做一D自己唔想做既野反而違反原意... 所以會選擇盡量去守...
到今日唯止... at least講小咗好多粗口...
kikiki 發表於 10-2-2015 13:09
謝謝師兄提點...守五戒當然係為咗自己而守並非因為龍婆而守... 可能係我唔識聽泰文啦, 龍婆當時無特別吩咐 ...

係喇係喇

清晰知道目標,由發心開始,慢慢持戒,當你習慣了,就會感到持五戒嘅好處架喇

持五戒係學做人嘅開始