新會員登記
搜索
樓主: BallchiiBal@FB

[討論] 燒蓮花

你應承左佛祖食2個月素,亦算為大家積左一點功德!其他隨緣!   法事D野!殡仪馆有基本套餐
用摺既蓮花供佛再將功德回向
BallchiiBal@FB 發表於 22-1-2015 20:04
其實係我地請個個做法事既佛教法師有講過下,跟住我上網睇到好多台灣人做佛教儀式時都會咁做,過台灣人多 ...

其實好多時如果身邊有親人過世,在世人個心會好亂,什至會失去平時既冷靜

你既做法已經很好,茹素,一來可為亡者多迴向功德,亦可避免再為亡者作惡業

如果你有睇地藏經都知道,在生者為亡者所作既功德只有1/7,但好過無啦

唔好想太多,趁呢49日多做善事,必定要放生,多誦地藏經,每晚誦一次佛說阿彌陀經,如果再可以誦49次往生咒就最好啦,功德迴向

亦可到佛寺為亡者在佛前點燈,但要衡量自己既經濟能力

果D摺蓮花就真係未聽過喇,只係聽過一個法師講,親人為亡者誠心誦經,功德殊勝

仲有,做遊魂野鬼俾人蝦,可能會掛,但睇D佛教故事,如果亡者生者係一個善人或者有修持佛法,鬼王都會拜佢,因為佢身體會發金光
danielchung 發表於 23-1-2015 09:33
其實好多時如果身邊有親人過世,在世人個心會好亂,什至會失去平時既冷靜

你既做法已經很好,茹素,一來 ...

我有感覺安樂係因為佢的確係1個善人,成日幫人,好多街坊聽到都唔相信 太多人為佢傷心,所以我相信佢今世對人個方面係修得好好啦!
d人話佢訓住走係修到福,話有得簡自己都想咁樣走只係佢一向無宗教信仰架!
其實佛說阿彌陀經啪我都曾經係佛堂念過但都唔係好熟,但係我係屋企可否用廣東話讀出黎.....仲要有d字太深唔識讀
阿樹TEI 發表於 23-1-2015 01:55
用摺既蓮花供佛再將功德回向

突然諗起之前去荃灣拜定還四面,係有燒過蓮花ga wor......
gmg168888 發表於 23-1-2015 00:01
你應承左佛祖食2個月素,亦算為大家積左一點功德!其他隨緣!   法事D野!殡仪馆有基本套餐 ...

thanks!真係唔簡單,從未食過全日齋, 諗住比起49日要做多dd,誠心d
BallchiiBal@FB 發表於 23-1-2015 15:52
我有感覺安樂係因為佢的確係1個善人,成日幫人,好多街坊聽到都唔相信 太多人為佢傷心,所以我相信佢今世對 ...

與其他人結善緣係件好好既事

忘記左年尾一般都有供諸天法會,可以幫亡者寫個蓮位

當然可以用廣東話讀出黎啦,如果唔識讀可以上YOUTUBE SEARCH,跟住讀,誦完要迴向呀

BallchiiBal@FB 發表於 23-1-2015 16:04
thanks!真係唔簡單,從未食過全日齋, 諗住比起49日要做多dd,誠心d

ok的話!日后..仲有..初一..十五.   
danielchung 發表於 23-1-2015 16:09
與其他人結善緣係件好好既事

忘記左年尾一般都有供諸天法會,可以幫亡者寫個蓮位

供諸天法會係邊架?
gmg168888 發表於 23-1-2015 17:15
ok的話!日后..仲有..初一..十五.

經過今次之後,絕對no problem!