新會員登記
搜索
查看: 2058|回復: 22

[討論] 燒蓮花

有冇聽講過親自摺好蓮花,放在往生者棺木裏一同火化,其實有冇作用ga?
我聽過在往生者往生49天內多做功德迴向係有幫助

評分

查看全部評分

不如試試   ..如素..7天
真係聽都未聽過, 而且想一想, 都無乜道理唷
請問師姐摺蓮花比往生者的儀式是從那一宗教方面得知呢

我未有聽聞過,不過都想八掛下
其實係我地請個個做法事既佛教法師有講過下,跟住我上網睇到好多台灣人做佛教儀式時都會咁做,過台灣人多數用印有往生咒ge紙或大悲咒,有人一路摺一路念經或阿彌陀佛,但法師叫我用普通彩色紙就得!我都未聽過架,但有見過d auntie 拜神燒都係自己摺ge但當時無留意佢用咩摺,貌似衣紙舖買ge紙,上網見到好多資料,有d話幫往生者去淨土,有d話俾往生者腳踏前行摺愈多會行得順!我應承左佛祖食2個月素,因為好緊張驚親人做遊魂野鬼俾人蝦,想幫下佢快d跟住佛走,唔好留戀人間,我有捐錢同念經,但就唔係做大功德個d,念經淨係念到半個鐘,之後念迥向文。我媽念地藏經同阿彌陀佛。或者算啦用彩色紙摺蓮花唔知d親戚見到又覺得我地做得ng好睇,又唔知有冇作用
有機會係d衣紙舖做生意手法嘛?另外find out到一美國華人佛廟香港都有廟社,有一種紙for摺蓮花,我問個個人用普通紙得唔得,佢同我講佢地出個d摺蓮花紙有經文有加持,普通紙係做個心意囉咁樣。但太貴啦3千幾好似2千張,不考慮!幾千蚊應該用黎做功德囧rz
未聽過
師姐!往生者!死者!死后都有佢地自已既路要走!而宗教不同或功德不同!可能要走既都有吾同![[各有前因]]  我地要做既野!可以從死者生前既宗教信仰出發!但要小心江湖術士.老千等等!有D野未必系做比死者,可能系做比D生人睇[面子]!請小心    人都走左!我地做倒既野系好有限!不如關心多D在生既親人!
係既!親戚之中都有何況外人,在生ge人更重要,要好好注意父母生活,健康。如果唔係好似我咁後悔莫及。