新會員登記
搜索
查看: 2084|回復: 19

一個人去泰國?

請各位師兄幫忙,一個人第一次去泰國,有什麼要注意?
頭像被屏蔽
去旅遊定散心定走寺廟先,其實最緊要注意人身安全
其次是否有足夠金錢
我都打算過年後去backpack
一個人去泰國嘛,當然係要有足夠嘅銀兩啦

一個人..又未去過泰國.....注意一下這三件事啦: 自己o既旅遊證件 , 金錢 , 可信的導遊及車 ,須然泰國貴為微笑之邦....但好人壞人一樣會對你發出微笑,其他唔講..坐的士已經是個很好例子!!

遇事怎樣求救,
全失証件及金錢,下一步點做,
身体不舒服,如何去醫院,
有沒有幫助的電話或人仕,
以上種種,不可掉以輕心
澳記者新書 批泰國是「最危險旅遊地」
泰國是香港人及歐美遊客的旅遊熱點,去年有近3,000萬人到訪,不過當地近年政局動盪,月前更有英國遊客遇害,令外界關注泰國的旅遊安全。澳洲記者斯特普爾頓最近出書,指泰國是「世上最危險的旅遊地」。
犯罪率高 警收賄款懶理投訴
斯特普爾頓自1970年代起多次到訪泰國,但4年前在曼谷定居後,方真正認識叫他迷的度假天堂,於是撰寫《泰國:奪命終點》一書,披露當地怡人風景背後的黑暗真相。
斯特普爾頓指,泰國涉及外國遊客的犯罪率及意外率極高,但當局從未正視問題。他本身就試過多次在酒吧被下藥、搶劫或扒竊,連護照亦被盜,但警員收了酒吧老闆的賄款,根本不會理會遊客的投訴。
民族主義感強 討厭外國遊客
2012年4月至2013年4月間,共有389名英國人在泰國遇害。今年9月中,兩名英國遊客伏屍泰國龜島,令國際嘩然,但斯特普爾頓指,熟知泰國民情的人對此絕不驚訝,因泰國人民族主義感強,非常討厭外國遊客,尤其當外國人愈來愈多,反感便愈強。
斯特普爾頓也批評泰國政局不穩,軍方多番干政,對當地前景不表樂觀,他說:「泰王病重、王位繼承問題多多、民主制度脆弱、經濟陷入衰退,政府內部貪腐嚴重......已一步步邁向內戰邊緣。」
轉載----文匯報

-----不論報導真確與否,外國護照值錢,樣樣小心為上

小心為上

我試過一個背包 去左泰國20日 , 由中部吧到落南部
主要散心同見識下泰國既寺廟 , 我個時唔夠錢 又禁唔到錢,道得去之前set好海外提款

如果會去夜場 小心偷錢偷色
小弟剛去完曼谷,如果係搭air asia,舊機場落,無電話卡買架,去九龍城買定張電話(7日無限上網果隻),同埋係香港搵定個當地司機(識廣東話既)接送,去酒店途中,問下司機邊度有你張電話卡既門市,去搵佢地幫手setup張卡7日無限上網(我自己唔識搞所以咁做),有google map在手,錯極都起碼知個方向麻!
joetsehk 發表於 30-12-2014 20:05
小弟剛去完曼谷,如果係搭air asia,舊機場落,無電話卡買架,去九龍城買定張電話(7日無限上網果隻),同 ...

舊機場有電話卡賣的